• O časopisu
  • Rubriky
    • Celostní medicína
    • Pro volné chvíle
    • Vaření
    • Novinky
    • Poznání
    • Rozhovory
    • Psychologie
    • Osobní rozvoj
    • Zdraví a krása
    • Co se do Sféry nevešlo
    • Praktické zkušenosti z ordinace
    • Spiritualita
  • Archiv
    • 2024
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
    • 2010
  • Herbář
  • Předplatné
    • Předplatné ČR
  • Kontakty
  • hledat
  • Rubriky (2)

Vyhledávání ve sféře

Aktuálně na stáncích

Sféra 05_06_2024

Dárek k předplatnému

Dárek k předplatnému

ZDARMA k předplatnému kniha Svět bez stížností v hodnotě 195,- Kč

Dárek obdržíte do pěti týdnů od zaplacení. Platí pouze pro nové předplatitele tištěné Sféry v České republice. Pouze do vyčerpání zásob.

Kartáčujete své tenké střevo dost?

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 20. červen 2017

Tenké střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů. Stěny tenkého střeva mají mimořádně složitou strukturu, z jedné buňky střevní sliznice vyrůstá až čtyři tisíce mikroklků a dohromady tvoří hustý kartáčový lem. Jsou velmi důležité při vstřebávání potravy, neboť na tom záleží, jak bude naše stravy využita. V každém mikroklku je i lymfatická uzlinka.

Pokud jíme převážně moučnou stravu, tyto mikroklky si prostě „zalepíme“ a výživa pro organismus je téměř nulová.

Je to totéž, jako když máme kartáč, který je plný nečistot, a tudíž nedokáže plnit svoji funkci. Tenké střevo funguje na podobném principu.

Pokud je „náš kartáč“ v podobě tenkého střeva čistý, do mikroklků propadne strava, která je využita, a my máme živiny pro běžný život. Je to na každém z nás.
Neznamená to však, že si občas rohlík nebo kousek kvalitního pečiva nemůžeme dát, ale je třeba mít na paměti, jak bílé pečivo a pšeničná mouka funguje. Dříve se používala pouze divoce rostoucí pšenice špalda. Dnes se převážně používá vyšlechtěná pšenice, která nechytá žádné plísně a má vysoký výnos, nicméně tato pšenice má 5x více lepku, než náš organismus dokáže zpracovat.

„Co mám tedy snídat?“

Jsme opět u kaší a polévek, které jsou, a to mi věřte, jen otázkou zvyku a priorit.
Pokud snídáme ovesné kaše či zeleninové polévky, prospíváme tenkému střevu, ale důležité jsou i pro slezinu, která je z pohledu TČM jedním z nejdůležitějších orgánů, neboť nás zásobuje energií.
A na stavu a kvalitě sleziny záleží, jak se budeme cítit. Když sníme potravu, žaludek ji rozmělní a slezina se „dojde podívat“, co se jí hodí. Pak tuto stravu využije a s pomocí tenkého střeva zpracuje pro naši energii a pošle nahoru k plicím, které ji okysličí a srdíčko obarví na červeno a ve formě krve pošle do cév, aby vyživovala organismus.

Slezina z pohledu TČM je element Země a aby Země (tenké střevo) mohla plodit, potřebuje k tomu suchou půdu a teplo.

Pokud jíme stravu tvořící vlhko (jogurty, hodně syrové zeleniny a ovoce, sladké, smažené) a do toho neustále o něčem přemítáme, tak věřte, že si zaděláváme na problémy nejen s trávením, ale i pocitem těžkých nohou, únavou, průjmy.
Bývá to začátek začarovaného kruhu, který mnohdy může vést ke Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě. Pokud slezina (tenké střevo) nezvládá, pak vlhko, které se v ní tvoří, padá dolů.

Žaludkem rozložená potrava postupuje pomocí jeho funkce řízení sestupu přes vrátník dolů do tenkého střeva, jež je jí naplňováno – to je tzv. příjem a naplňování se. Ve střevě potrava zůstává po delší dobu a dále je trávena, přeměňuje se na vyživující esenci, potřebnou pro život a chod organismu; proto se mluví o proměňování věcí. Řídí vylučování, řídí oddělování čistého od kalného.
Pojem „čisté“, jak už víme, označuje jemné esenciální látky, produkty trávení poskytující výživu pro organismus, zatímco „kalné“ znamená nestrávené a pro tělo již nepotřebné zbytky stravy, které z něho odcházejí. Tenké střevo při rozkládání potravy současně provádí i její transformaci, třídění, takže jeho činností vznikají tři základní produkty – esence požité stravy a tekutin, nepotřebné zbytky tuhé stravy a odpadové zbytky tekutin. Esence, čili čisté, je dopravována pomocí čchi sleziny do plic a srdce, a odtud včleněna do krve se roztéká po těle; nespotřebovaná strava a tekutiny, čili kalné, klesají (s podporou čchi žaludku) dolů, přičemž tuhý odpad vstupuje do tlustého střeva a odchází přes konečník ven, zatímco tekutý odpad se za pomoci čchi trojitého zářiče a ledvin shromažďuje v močovém měchýři a odtud je vylučován v podobě moči.

5 zásad, aby se tenkému střevu dobře žilo

  1. Tenké střevo i srdce nejvíce ničí mléčné výrobky, výjimku tvoří pouze zákysy.
  2. Velmi prospívá zvýšená konzumace ryb, mořských řas.
  3. Přímo léčivě působí na očistu cév, srdce i tenkého střeva zeleninové polévky (ne vývary z masa!) ze sezonní zeleniny, nejlépe kořenové.
  4.  Zvýšit konzumaci česneku a cibule.
  5. Denně zařadit alespoň jednu porci zeleninového salátu místo porce běžného jídla.

Jelikož tenké střevo se významnou mírou podílí i na metabolismu tekutin v těle, čínská medicína mu přisuzuje úlohu „řízení tělesných tekutin“. Tato funkce vedle vstřebávání vodní esence v sobě zahrnuje i podíl tenkého střeva na tvorbě moči a její dopravy do močového měchýře. K tomu je totiž nutné transformační působení tenkého střeva, díky němuž se tekutiny dostávají do měchýře. Z uvedených spojitostí vyplývá, že funkční poruchy v činnosti tenkého střeva mohou vedle zažívacích obtíží, jako jsou kručení v břiše, bolesti břicha, průjmy apod., způsobit i různé poruchy močení – snížení tvorby moči, její zrudnutí, bolestivé močení, krev v moči atd. Proto je na to v léčbě pamatováno například zásadami: „aby byla napravena stolice, je třeba napravit močení“ anebo „léčit průjem, a přitom nenapravit močení – to není jeho léčba“.

Tenké střevo pomáhá řídit oddělování čistého od kalného
Oddělování řídí slezina, ale děje se to v tenkém střevě, tenké střevo pouze pomáhá, slezina analyzuje a rozhoduje. Tenké střevo má vztah ke dvěma orgánům: tlusté střevo a močový měchýř, s nimi má příslušnost do jednoho klubu, do tlustého střeva a do močového měchýře posílá odpad. Čisté prostřednictvím sleziny stoupá nahoru do plic a srdce a odtud včleněna do krve stéká po těle. Stává se z toho Gu Qi.

Tenké střevo také úzce spolupracuje se srdíčkem, které je velmi yangové, a tudíž má tendenci se přehřívat. Zde tenké střevo funguje jako přepouštěcí ventil. Když se srdíčko, ať již z důvodu emocí nebo horka, přehřeje, je to proto, že akupunkturní dráha srdce je nejkratší, má pouze 9 bodů. Když je srdce přeplněné, nezvládá to, nemá to kam uložit, na pomoc si zavolá tenké střevo, a to si to tam uloží.
Zánět močových cest a různé urologické potíže nesouvisí nezbytně pouze s nastydnutím a většinou tuto nepříjemnou zkušenost mají nervózní lidé, kteří mají rozrušené nespavé srdce.
Proto srdce přebytky pošle do tenkého střeva, které to následně posílá do tlustého střeva, močového měchýře a vzniká infekční zánět.

Jak si můžeme pomoci bylinnou léčbou?

Jednou z nejlepších bylin na tenké střevo je lnice květel, málo využívaná a nedoceněná bylina. Je to velká škoda, neboť ovlivňuje činnost a funkci sliznic, což v našem případě znamená pozitivní ovlivňování tenkého střeva. Bylina také velmi pomůže při úpravě ledvin a jater, při žlučníkových potížích včetně záchvatu a i při kolikách různé etiologie, protože působí jako spasmolytikum. Při sběru je nutné sbírat nať od patnácti cm výše, protože spodní část bývá značně znečištěna. Také se využívá proti lámavosti cév.

Diochi nás hýčká! Pro naše tenké i tlusté střevo je připraven výkonný pomocník. Vyčistí naše zanešené "trubky" ode všech nečistot i možných parazitů. Nastartuje ozdravné procesy organizmu. Pomůže od dlouhodobých únav.

Víte, kdo je to? KORUNNÍ KRÁL celého systému Regenerace ve Sféře s číslem 1 - INTOCEL

Pohlaďte své tenké střevo báječným jídlem

Fazolový guláš s dýní hokaido
Ingredience:
olej, dýně hokaido, jarní cibulka, mrkev, petržel, pórek, sůl, majoránka
Na oleji orestujeme bílou část cibulky, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, na kolečka mrkev, petržel a pórek, osolíme, přidáme majoránku a zalijeme cca 1dcl vody. Nakonec přidáme uvařené fazole (bílé, červené), můžeme ochutit bazalkou, zelenou částí jarní cibulky, tymiánem a petrželovou natí.

Polévka z červené čočky
Ingredience:
červená čočka, brambory, mrkev, celer, petržel, špetka majoránky, slunečnicový olej (nebo jiný tuk – nemusí být)
Oloupané nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel a čočku s troškou oleje vaříme do měkka a rozmixujeme, přidáme majoránku, česnek, sůl. Podáváme s opečeným rohlíkem nebo chlebem. Výhodou červené čočky je její dobrá stravitelnost a také rychlá příprava.

Těstovinový salát s cizrnou a krůtím masem
Ingredience:
těstoviny, krůtí maso, cizrna, mrkev, zelí, pórek, brokolice, hlíva ústřičná, jarní cibulka, uvařená cizrna
Zálivka: tofunéza smíchaná s nastrouhanou kvašenou okurkou a lžičkou hořčice
Na oleji orestujeme cibulku, maso, přidáme hlívu ústřičnou, zelí, brokolici, kolečka pórku a nudličky mrkve. Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Smícháme s cizrnou a těstovinami, doplníme zálivkou.

Rýže se slzovkou a broskvemi
Ingredience:
rýže, slzovka, rýžové mléko, banán, ořechy, broskve nebo meruňky, skořice, med
Rýži zalijeme vodou, přidáme na kousky pokrájené ořechy, rýžové mléko a vaříme 40 minut. Přidáme nakrájený banán a vaříme dalších 5 minut. Slzovku zalijeme 1 hrnkem vody a vaříme 35 až 40 min, až je měkká, ale ne rozvařená, poté vodu slijeme. Rýži dáme na talíř, posypeme slzovkou, skořicí, přidáme zavařené broskve nebo meruňky a pokapeme medem.

Jáhly s dušenou mrkví a vepřovým
Ingredience:
jáhly, vepřová kýta, olej, cibule, mrkev, bazalka, petrželka, sůl
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a pečlivě vodu scedíme (jinak budou hořké). Na 1 díl jáhel dáme 2 díly studené vody, osolíme a na mírném ohni necháme vodu vyvařit. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, lehce podlijeme vodou a dusíme několik minut do měkka. Smícháme s hotovými jáhlami, okořeníme bazalkou a nasekanou petrželovou natí. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou vepřovou kýtu, osolíme a dusíme do měkka. Jako přílohu podáváme jáhly.

Srdce – císař lidského těla

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 13. červen 2017

SRDCE je vládcem, císařem, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání. V srdci jako v paláci sídlí císař (říká se mu Shen). Je císařem lidského těla. Všechny orgány mu jsou podřízeny. Když nemá císař řád, je nemoc a nepohoda. Řídí dlouhodobou paměť, patří k němu láska, radost, spokojenost, slušnost, ukázněnost, ale i zášť, pocit viny, nervozita, rozčilení, touha.

Je pánem krve a cév. Krev patří srdci. Srdce řídí cévy, je hlavní silou krevní cirkulace. Ovlivňuje kvalitu cévního systému – pružnost a průchodnost.

Srdce vyživuje a ovládá všechny orgány, psychiku a emoce.

Jeho úkolem je ohřívat, řídí tepelnou cirkulaci.

Nejčastější patologické klíčové příznaky srdce jsou palpitace a nespavost.

Proč nemůže císař spát
Každý večer, abychom usnuli, musí se císař ponořit do lázně, a pokud je málo lázně (krve), nebo je horká (např. z emocí), pak vzniká nespavost. Pokud bereme prášky na spaní, je Shen (císař) „natlučen násilím do lázně“. Horší je brát prášky z vyčerpání než jakoby z nadměrného horka.
Hypnotika zvyšují riziko selhání a zastavení srdce.
Horkost může také vzniknout z emocí, ale to je již jiná kapitola.

Negativní emoce nepatří do spíže!
Kromě srdce jako svalu máme rovněž i duchovní srdce, které se považuje za sídlo psychiky, vědomí. Duch Shen sídlí ve svém paláci, odkud vůbec nevychází. Aby se mu dostalo informací, ostatní orgány mají také své agenty a ty docházejí za císařem do jeho paláce (srdce) a donášejí mu informace. Játra mají svého ducha, stejně jako ledviny i slezina. A protože játrům přísluší emoce, jako je zlost, závist, agrese, ustrašenost, jejich agent má nejvíce práce. A jak se nám nechce nic řešit, tak si tam ty emoce pěkně uklidíme do těch pomyslných šuplíčků a agent jater (jmenuje se Hun) jde okolo a říká si „copak to tady z toho šuplíčku čouhá“, chytne za to, on se ten psychický bordel vyvalí ven, agent si říká „copak to tady máme, to by měl vidět císař“, vezme to a odnese císaři a dá mu to přede dveře, aby to vyřešil. A to jsou ty stavy, kdy se ráno vzbudíme a cítíme se pod psa a vůbec nevíme proč. Proto je velmi důležité emoce řešit a je jedno, jestli se vypovídáte kamarádce, jdete na procházku, čtete nebo jdete do hospody na pivo, důležité je emoce neukládat!

V čínské terminologii u stavů pomatenosti mysli se říká, že má Shen-císař zapatlaná okýnka. To proto, že přes ně nevidí a nedokáže správně vyhodnotit situaci, tudíž se ten člověk v reálném životě chová nestandardně.

Srdíčku neprospívá jedna z emocí, a to je nadměrná radost. Zní to zvláštně, člověk by si řekl, že radost je prostě radost, ale v praxi to jsou např. čerstvé maminky, které jsou z radosti nad miminkem schopny ho zapomenout v ordinaci. Pod vládu srdíčka patří i jazyk, to proto, že ho ovlivňuje vnitřní větev meridiánu, takže chutě, ale i poruchy řeči se můžou řešit přes srdce. I některé záněty močových cest ovlivňuje srdíčko. Bývá to z emocí. Dráha srdce má pouze 9 akupunkturních bodů, což je nejméně ze všech orgánů, a protože srdíčko je nejyangovější orgán, tak tu horkost, aby „neshořely pojistky“, přepustí do tenkého střeva. Nejčastěji se to projeví pálením při močení, ale může být i krev v moči a nespavost.

Dobrého pomálu
Srdce si jako císař hlídá řád. Hlídá si, aby se zařadil, kam patří, aby moc nepřirozeně nevyčníval. Také je dobré moc netoužit, ano, sny mít, ale nadměrné toužení nás odpoutává od reality. Pod srdíčko také patří cévy, tudíž i jejich kvalita a pružnost.
Naše paměť také souvisí se srdcem, a to dlouhodobá. Ale také pokud si krev spotřebováváme buď nadměrným sportováním, nebo mentální činností (vypálíme si ji), tak se paměť může zhoršit. Jen tak pro zajímavost, maratonským během bychom si vypálili 1,5 litru krve.
Důležitý je vztah srdce – ledviny, neboť při správné funkci ledviny ochlazují naše horké srdíčko a srdce svým ohněm zahřívá vodu ledvin. Při rozpojení ohně a vody (srdce) a ledvin (voda) např. při klimakteriu mají ženy přehřátou horní část těla a naopak zachlazenou spodní. Pramení z toho všem známé návaly, otoky, zimomřivost, studené nohy nebo zácpa, kdy horko vysuší tekutiny tlustého střeva. Je třeba tyto dva ohně jak srdíčka, tak ledvin (Ming Men) opět spojit, aby fungoval správně mechanismus Qi.

Příčiny nemocí
Vnitřní příčiny nemocí

Pět únav
1) Nadměrné užívání zraku zraňuje krev (tj. srdce)
(zhoršené vidění večer po práci)
2) Nadměrné sezení zraňuje svaly (tj. slezinu)
(i přibývání na váze)
3) Nadměrné ležení zraňuje Qì (tj. plíce)
(otoky ráno v obličeji = oslabené plíce po ležení = voda nepadá dolů sama a plíce se musí více namáhat; častý problém u starých lidí)
4) Nadměrné stání zraňuje kosti (tj. ledviny)
(pobolívání v zádech, když déle stojíte)
5) Nadměrná chůze zraňuje šlachy (tj. játra)
(profesionální sportovci)

Tradiční čínská medicína jako alternativa ke klasické léčbě

Tradiční čínská medicína, stejně jako medicína klasická považuje srdce za ústřední orgán krevního oběhu a podstatu lidské psychiky. Čínská medicína navíc k neustálé cirkulaci krve a k srdci jako pumpě přiřazuje i plíce, slezinu a játra. Přeplněnost, prázdnotu a další možné příčiny je možno v souvislosti s nemocemi srdce diagnostikovat na drahách srdce a osrdečníku na rukou.

Dráha srdce se z velké části nachází na vnitřní zadní straně levé ruky. Začíná v srdci, kde se také větví na tři větve: jedna klesá do tenkého střeva, druhá vyzařuje přes hltan až k očím a třetí směřuje přes levou stranu plic do podpaží, odtud jde vnitřní zadní stranou ruky do dlaně a po malíkové hraně vede na špičku levého malíčku.
Při popisu lokalizace bolesti u srdce jako z jednoho z hlavních příznaků akutního infarktu myokardu je uvedeno šíření bolesti do levé horní končetiny.

Čínská medicína je z dochovaných zdrojů stará téměř pět tisíc let, přičemž písemně dochované zprávy jsou dva tisíce let staré. V Číně se nesměly provádět pitvy, proto se ve starověké Číně mohli jen domnívat, jak orgány vypadají a jak fungují. Úžasné je, že svojí logikou se nemýlili. Při studiu čínské medicíny jsme se učili o bylinných směsích z roku 210 n. l. a jsou tak dokonalé, že nebylo třeba ani v dnešní době na nich nic měnit.

Vhodný jídelníček při poruchách srdečního rytmu

Při chorobách srdíčka je vhodnější z jídelníčku maximálně vyloučit maso, neboť zatěžuje ledviny, a jak máme výše uvedeno, tak ledviny a srdíčko velmi úzce spolupracují. Je vhodnější jídelníček po nějakou dobu makrobiotický, vegetariánský, nebo zařadit občas bílé maso z domácího chovu, rovněž jsou vhodné ryby.

Snídaně

Jáhlová kaše se skořicí
Ingredience
1 hrnek jáhel, 4 hrnky vody, špetka mleté skořice, 1 lžíce rozinek, l lžíce jablečného sirupu, nebo moštu
Jáhly propláchneme a vaříme ve vodě s ostatními ingrediencemi 15 až 20 minut.
Kromě srdíčka nám ještě podpoří funkci sleziny, abychom mohli správně vstřebat jídlo.

Kaše ze žitných vloček a bulguru
Ingredience
1 hrnek žitných vloček, ½ hrnku bulguru, 4 hrnky vody, špetka soli, 1 lžíce rozinek, banán, hruška
Bulgur propláchneme, přidáme do vody, dále vločky, sůl, rozinky a nakrájenou hrušku a vaříme 20 minut, do uvařené kaše přidáme banán, který nám pokrm přirozeně osladí, kdo má rád sladší, může dosladit sladěnkou nebo medem. Hruška v kaši nám přirozeně zvlhčí a podpoří plíce.

Oběd
Polévka ze zeleniny s cizrnou
Ingredience
1 hrnek pokrájené kořenové zeleniny, uvařená cizrna z předešlého dne, 1 lžíce sójové omáčky (předpokládá se z bio prodejny, ty ze supermarketu nejsou pro léčbu vhodné), l lžička miso pasty, pažitka, 1 dkg másla
Na másle orestujeme zeleninu, osolíme a vaříme cca 15 minut, poté přidáme cizrnu, vše rozmixujeme a do hotového přidáme sóju a miso pastu, která se nesmí vařit, ozdobíme pažitkou. Miso pasta je vhodná na obnovu střevní mikroflóry, což je vhodné v malých dávkách vyzkoušet např. při Cronově chorobě.

Dušený seitan s rajčaty a pórkem
Ingredience
4 plátky seitanu, 2 rajčata, 1 hrnek pórku, sezamový olej, sójová omáčka tamari, lžička umeocta, 1 lžíce jablečného koncentrátu nebo moštu
Na pánvi rozehřejme olej, vložíme pórek a rajčata, seitan a osmahneme, zalijeme troškou vody a dusíme asi 10 minut. Dochutíme umeoctem, jablečným koncentrátem, sójovou omáčkou tamari, dle potřeby dosolíme. Pozor, sójová omáčka je již slaná. Mějme na paměti, že při chorobách srdce je vhodné sůl omezit. Podáváme s dušenou rýží.

Jako zeleninu podáváme pickles z červené řepy.
Pickles je přírodně kvašená zelenina, která napomáhá tvorbě správné mikroflóry v tlustém střevě, a tedy i našemu uzdravení, neboť snižuje překyselení organismu.
Na pickles potřebujeme 2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy, ½ hrnku cibule nakrájené na drobné kostičky, 1 lžíci najemno nastrouhaného křenu, 1 lžíci umeocta.
Veškeré suroviny smícháme a natlačíme buď do keramického kvašáčku, nebo do jiné kvasné nádoby, zatížíme a necháme při pokojové teplotě 3 až 4 dny kvasit. Podáváme jako doplněk jednu až dvě lžíce na talíř.

Činnost srdce můžeme vhodně podpořit i přípravkem Diochi Venisfér kapky, Venisfér krém a čajem TABEBUIA IMPETIGINOSA. 

Čínská medicína

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 5. červen 2017

Není snad nikdo, kdo by o ní neslyšel. I ti, kdo mají jen mlhavou představu o tom, jak tradiční čínská medicína funguje, vědí, že navrací zdraví. Ale na jakém principu vlastně funguje?

Takto jsem se ptala i já, kdykoliv jsem na ni narazila. Celý život jsem toužila proniknout do jejích tajů a odhalit její tajemství.
A mé velké přání se mi splnilo. Když jsem zasedla na první přednášce a lektor vstoupil do dveří, věděla jsem, že jsem na správném místě a mé otázky budou zodpovězeny. Doposud mám živě v paměti tu směsici pocitů: radosti, napětí, hrdosti a touhy po vědění. A když začal vyprávět, jak to vlastně všechno vzniklo, vzpomínám si, že jsem vlastně ani nevnímala, co povídal, jen jsem silně cítila energie, které se v přednáškové místnosti vznášely, a byla jsem nesmírně šťastná, že se toho můžu zúčastnit. Víte, v čínské medicíně je vše krásně logické a já jsem se mnohokrát uctivě poklonila nad její pokorou, moudrostí a vnímavostí, neboť bez ní by nevzniklo nic. Ne že bych měla něco proti západní medicíně, naopak, dokáže zázraky, ale je velká škoda, že tyto dvě úžasné vědy nelze u nás propojit, tak jako v Číně, kde na klinice jsou vedle sebe ordinace klasického lékaře a praktika čínské medicíny a spolupracují. Dokážete si to představit u nás? Já tedy ne. Klasickou medicínu známe přibližně 200 let, tu čínskou 5000 tisíc let (původně je starší, ovšem doložené zápisky jsou od tohoto období). Napadá mě příměr: školáček vedle váženého moudrého kmeta.
Nesmíme zapomínat, že v Číně nebyly povoleny pitvy.

Vědomosti se předávaly prožitými zkušenostmi z generace na generaci.

CO JE TO PULZNÍ DIAGNOSTIKA
Jednou velmi zajímavou věcí, kterou jsme se učili a mě velmi zaujala, je pulzní diagnostika, jejíž pomocí lze určit zdravotní stav. Pulz může mít hodně vlastností – může být klouzavý, rychlý, ponořený, povrchový, přerušovaný, prázdný, plný atd., a tyto jeho vlastnosti jsou důležité k určení stavu orgánů. Pulz se „odebírá“ na zápěstí, ale ne tam, jak jsme zvyklí u lékaře, tento se odebírá z obou stran zápěstí. My se jich učili šest, je to proto, že šest orgánů patří mezi důležité, na nich závisí naše zdraví.

Šest důležitých orgánů
srdce – element ohně
játra – element dřevo
slezina – element země
ledviny – element voda
plíce – element kov

Ledviny máme dvě, tudíž se kontroluje stav každé zvlášť. Říká se jim orgány cang. Pak jsou orgány fu: močový měchýř, tenké, tlusté střevo, žlučník, žaludek a trojitý zářič. Orgány cang jsou plné, ale nenaplňují se, zatímco orgány fu se naplňují, avšak nejsou plné. Každý cang má svůj fu orgán. Znamená to, že jsou ve vztahu sdružené dráhy. Například srdce je ve vztahu s tenkým střevem, a když je srdce z jakéhokoliv důvodu přehřáté, tak tu horkost pošle do své sdružené dráhy – tenkého střeva. Je vždy lepší řešit zánět močového měchýře než onemocnění srdce.

Ve starověké Číně měly tyto orgány příměr císařského dvora:

SRDCE je vládcem, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání.
Srdce je císařem lidského těla. Všechny orgány jsou mu podřízené. Když nemá císař řád, nastupuje nemoc a nepohoda. Srdce řídí dlouhodobou paměť, patří k němu láska, radost, spokojenost, slušnost, ukázněnost, ale i zášť, pocit viny, nervozita, rozčilení, touha.
Je pánem krve a cév. Krev patří srdci. Srdce řídí cévy, je hlavní silou krevní cirkulace. Ovlivňuje kvalitu cévního systému – pružnost a průchodnost. Vyživuje a ovládá všechny orgány, psychiku a emoce. Jeho úkolem je ohřívat, řídí tepelnou cirkulaci.
Nejčastější patologické klíčové příznaky srdce jsou palpitace a nespavost.

PLÍCE jsou kancléřem, řídí a regulují čchi v celém těle.
Plíce připomínají stříšku na císařském voze, sídlí na nejvyšším místě a ostatní vnitřní orgány se nacházejí pod nimi. Čchi se ze všech stran vznáší nahoru do plic, a proto se také říká, že plíce jsou dvoranou všech cév, spolu se srdcem. Plíce řídí hlas, dýchání a čchi. Stav plic poznáme podle hlasu – jak je čistý, silný, je-li chrapot apod. Mají na starost vdechování čisté a vydechování kalné čchi a pohyb čchi po těle. Jsou horním pramenem vody a řídí cesty vody.
K emocím plic patří spravedlnost, důstojnost, čestnost, sebeúcta, ale také zklamání, smutek, žal, beznaděj, úzkost a stud. Mezi nejčastější zdravotní potíže patří kašel a dušnost.

JÁTRA jsou vrchním velitelem a vyvěrají z nich úmysly.
Játra řídí průchodnost a je jedno, zda to jsou zablokované emoce nebo tučný oběd. Dále řídí koloběh čchi, krve, tělních tekutin a menstruační cyklus. Játra řídí uschovávání a spotřebu krve – když se člověk hýbe, krev jde do drah, když je v klidu, jde do jater. Z vlastností k nim patří laskavost, shovívavost, soucit, velkorysost, ale i hněv, podrážděnost, frustrace, rozmrzelost, žárlivost a deprese. Mezi nejčastější nemoci pod vlivem jater jsou bolesti hlavy, nervozita, podrážděnost, a premenstruační syndrom (PMS).

ŽLUČNÍK je cenzorem, vyvěrá z něj schopnost rozhodovat a řešit, řídí rozhodnost a kuráž.

SLEZINA a ŽALUDEK jsou správci sýpek, z nichž vychází to, co prošlo přeměnou.
SLEZINA je správcem sýpek, odkud pochází pět chutí (nei jing su wen).
Čchi může být silná pouze tehdy, nejsou-li slezina a žaludek oslabené a doplňují ji. Pokud je žaludek slabý a jídlo se nepřeměňuje, žaludek a slezina slábnou a neživí čchi. Ta se stává prázdnou a vzniká nemoc. (Li dong Yuan)
Slezina řídí přepravování a přeměnu potravy, která stoupá do plic a srdce, ovládá krev – má za úkol udržet ji v cévách, zrovna tak udržet orgány na svém místě, takže za prolapsem rekta, výhřezem konečníku, sestouplou dělohou, hemeroidy, křečovými žílami, těžkýma nohama je právě tento orgán. Ale také k ní patří důvěra, čestnost, otevřenost, rovnováha, nestrannost, jakož i starosti, nadměrné přemítání, utkvělé myšlenky, výčitky svědomí, lítost a melancholie. Jsme-li unaveni po jídle, máme řídkou stolici, chladné nohy a nos, a trápí nás závratě po postavení, potom naše slezina nefunguje, jak má. A vzhledem k tomu, že je to element země, znamená v čínské medicíně velmi důležitý orgán. Neboť v jakém stavu máme zemi, takovou máme úrodu. V praxi to znamená, že správně fungující slezina je schopna dobře zpracovávat a využívat pro tělo živiny.

ŽALUDEK řídí příjem a zpracování potravy, má mezi orgány fu výsadní postavení.
Upraví potravu tak, aby slezina mohla nahlédnout, co je dobré k využití a co není. Jde o dvoustupňový proces. Nejdříve žaludek potravu rozmělní na kašičku a poté slezina po analýze začne rozesílat toto tam, tamto pryč. Ale podmínkou je, že musí být zdravá; pokud není, bere to živelně.

TENKÉ STŘEVO je výběrčím přebytků, z něj vychází to, co se strávilo.
Pomáhá řídit oddělování čistého od kalného. Oddělování řídí v podstatě slezina, ale děje se to v tenkém střevě. Tenké střevo pouze pomáhá, slezina analyzuje a rozhodne.
Tenké střevo má vztah ke dvěma orgánům: tlusté střevo a močový měchýř s ním přísluší do jednoho klubu – do tlustého střeva a močového měchýře posílá odpad. Čisté prostřednictvím sleziny stoupá nahoru do plic a srdce a odtud včleněno do krve stéká po těle a tak ho svlažuje.

TLUSTÉ STŘEVO je správcem nad stokami, z něj odchází to, co se proměnilo.
Řídí přepravu kalného, pomáhá řídit tekutiny, protože ještě 10 % tekutin se vstřebává v tlustém střevě. Ledviny dokáží obsah v tlustém střevě zahustit a tekutinu recyklovat – aby zbytečně neutekla. To znamená, že ledviny berou ze stolice vodu, která se dá ještě upotřebit.

LEDVINY jsou mocným úředníkem, z nich se rodí schopnost a inteligence.
Ledviny, opět úžasný orgán, díky kterému se můžeme radovat ze života. Jsou kořenem života a zdrojem prenatální čchi (ta, která nám byla dána do vínku), dle TČM je v každém z nás kousek prenatální čchi od prvotního předka. Ledviny uchovávají esenci jing (ting) a záleží na každém z nás, jak z ní „čerpáme“. Správně bychom měli žít tak, abychom si každý den kousek té esence mohli uschovat a až přijdou zlé časy, měli kam sáhnout. Zajímavostí je, že různé stimulační látky, které nám na chvíli pomůžou, v podstatě nám tuto životodárnou esenci vykrádají. V esenci jsou uschovány zděděné vlastnosti. Ledviny řídí vodu a rozdělují ji dalším orgánům. Jsou-li ledviny v pořádku, je i moudrost, racionalita, postřeh, jemnost a sebepoznání. Při oslabení ledvin se během života uchovávají strach, tesklivost a nejistota. Jestliže vás obtěžuje časté noční močení, pobolívání v bedrech a kolenou, jsou za tím ledviny. A říká se, že ledviny jsou „poťouchlý“ orgán, když už se ozvou, je jejich léčba většinou na dlouhou trať, proto dbejte na pitný režim.

TROJITÝ ZÁŘIČ je správcem nad vodními kanály.
Není kam zařadit, nemá tvar, ale zato má tři podoby:
Horní zářič – je jako mlha, je v oblasti srdce a plic, souvisí tedy s činností těchto orgánů, a onemocnění horního zářiče je provázeno kašlem, pocity dušnosti, chrchláním a ovlivňuje funkce plic a srdce.
Střední zářič – je jako bažina, v oblasti mezi pupkem a bránicí – patří sem slezina a žaludek a anatomicky játra a žlučník. Je místem přerodu potravy v čchi. Souvisí tedy s trávicími procesy spojenými s činností sleziny, žaludku, jater a žlučníku, tudíž jeho poruchy budou souviset se zažívacími potížemi, jako je nadýmání, zácpa, špatné trávení, kručení ve střevech a průjem.
Dolní zářič – je jako kanál a to v oblasti mezi pánevním dnem a pupkem – patří sem ledviny, střeva (tenké a tlusté), močový měchýř a funkčně játra a žlučník. Souvisí s vylučováním a je funkčně spojen s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým, tlustým střevem. Vzhledem k tomu, že tento orgán podporuje roznášení čchi a přepravu tekutin po celém těle, projevují se jeho poruchy různými stagnacemi v podobě vodnatých opuchlin, nadýmání, pocity plnosti, problémy střev, potíže s močením apod.
Trojitý zářič představuje cesty vody – mlha, bažina, kanál – žaludek rozmělní potravu na bažinu. Slezina to správné pošle nahoru v podobě jemno-hmotných substancí, které připomínají páru. Pára se zpracuje v čchi, krev a tekutiny a vydá se na cestu v drahách. Co se nespotřebovalo prostřednictvím kanálků a trubek, odchází pryč z těla – spodní zářič je nečistý (kanál).

MOČOVÝ MĚCHÝŘ je správcem nad vodními nádržemi, uchovává v sobě tekutiny a vylučuje je ven.
Řídí uskladňování a vylučování moči. Je vydatně pod nadvládou ledvin. Ty rozhodují o celkové vodě a močový měchýř to, co dostane, uskladní a vyloučí.

Na závěr této malé ochutnávky z čínské medicíny bych se s vámi rozloučila citací Žlutého císaře (spolu s Fu-sim a Šen-nungem patřil k čínským kulturním hrdinům, podle mýtů stvořil první lidi, vynalezl zpracování kovů, lékařství, architekturu, stavbu cest).

Žlutý císař řekl: „Slyšel jsem, že v nejdávnějších dobách žili lidé zvaní žen-čen, praví lidé, kteří dokonale ovládali zákonitost nebes i princip jin-jangových proměn a žili v souladu s nimi. Dýchali nejčiřejší esenci čchi, odloučeni od vnějšího světa chránili své nitro a cvičením dosáhli dokonalé tělesné harmonie. Proto jsou věční jako nebesa a země a jejich dny se nikdy nechýlí ke konci. To je výsledek žití podle Cesty.“

S úctou k čínské medicíně

Alena Judit Bernardová

Element dřevo v souvislostech

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 28. kvě 2017

Z pohledu východní medicíny mají orgány v porovnání se západní medicínou obšírnější význam. Orgány nejsou z pohledu „východu“ pouze „anatomické formy“ s omezenými tělesnými funkcemi, ale vytváří, řídí a určují duševně-emoční kvality v člověku. Proto jsou nazývány také tělesně-duševními orgány. Klíč k porozumění orgánům z pohledu čínské medicíny nalezneme v přiřazeném principu každého elementu, který působí specifickou energií skrze přiřazený orgán.

 Játra jsou označována jako vládce energie čchi a dům duše. Společně se žlučníkem řídí průběh procesů týkajících se elementu dřeva. Kontrolují množství a kvalitu krve, oči a sílu zraku, svaly a pohyblivost, kvalitu nehtů na rukou a nohou.

Játra řídí průchodnost
Tato funkce zabezpečuje, aby vše, co se v organismu má pohybovat – čchi, krev, výživné látky apod. –, mohlo volně a bez překážek plynout, dostávat se na místo určení nebo se i vylučovat mimo tělo. Jejich úkolem je udržovat přiměřenou vnitřní uvolněnost a průchodnost. Dojde-li k narušení této funkce, dochází k různým chorobným změnám.

Narušení se může projevovat dvěma způsoby:

Nedostatečná průchodnost
V takovém případě se čchi jater zahrazuje a sráží, což fyzicky způsobuje například pocity tlaku pod žebry a v hrudi nebo nechutenství. V psychice se zahrazení jaterní čchi projeví stavy deprese, pochybovačnosti, neveselými náladami, negativismem, plačtivostí a vzdycháním.
Přílišná průchodnost
Projevuje se předrážděností, nervozitou, hněvivostí, rozpínavými bolestmi v hlavě, potížemi s usínáním a množstvím snů, nespavostí, zrudnutím tváře a očí, a ve vážnějších případech až určitými poruchami psychiky – pomateným nadáváním, výbuchy agrese, nekontrolovatelným pobíháním a podobně.
Játra se z hlediska účasti na psychickém životě považují za energetický orgán, a proto jsou obrazně nazývána vrchním velitelem, z něhož vycházejí rozhodnutí.

Játra a menstruace
Biologické zvláštnosti žen – menstruace, těhotenství, rození apod. – souvisejí s činností více orgánů, ale zvláště důležitou roli při nich hrají játra. Proto se také říká, že „prenatální základ u žen představují játra“. Je to proto, že určují vztah k regulování množství krve (která je nevyhnutelná pro chod zmíněných funkcí), a proto, že ženy v důsledku pravidelného krvácení, živení plodu i porodu jsou náchylné trpět nedostatkem krve. Stav jater proto ve velké míře určuje celkový zdravotní stav žen.


Játra řídí šlachy a vazivo
Činnost šlach je podle čínské medicíny podřízena játrům, neboť šlachy dostávají výživu od jaterní čchi. Podílejí se na stahování a uvolňováni svalstva, a tím i na pohybu kostí a kloubů čili na celkovém pohybu těla.
Jestliže jsou játra v dobrém stavu, mají dostatek krve a vyrovnanou energii, jsou i šlachy a vazivo vláčné a pružné, což tělu dává živou a přirozenou pohyblivost.
Není-li tomu tak, chorobné stavy v játrech často nepříznivě ovlivňuje funkčnost šlach a vyvolávají různá onemocnění s tím spojená. Při nedostatku energie a krve v játrech ani šlachy nemají potřebnou výživu, což způsobuje celkovou ochablost, dřevěnění údů, potíže s ohýbáním končetin, chvění rukou a nohou. Při horečnatých onemocněních zůstávají pak šlachy bez výživy, což může vést až ke křečovitým záchvatům, zkroucení končetin, ztuhlosti šíje, zatínání čelistí, napružení páteře apod.

Játra a únava
V souvislosti s funkcí řízení šlach se o játrech říká, že jsou „zdrojem odolnosti vůči únavě“. Vitalita pohybů závisí na stavu šlach, a ten je pak podmíněn přísunem živin z jater. Proto mají-li játra dostatek krve a šlachy jsou dobře zásobovány výživou, organismus je pak pohybově vysoce výkonný a nepodléhá snadno únavě. Při disharmonii nastává opačná situace a člověk se pak rychleji unavuje. I únava a zhoršení pohyblivosti ve stáří souvisejí s tím, že s postupujícím věkem se oslabuje čchi a krev jater, a proto už ani šlachy nejsou tak pružné a dochází k rychlejší únavě.

Játra a nehty
Podle čínské medicíny jsou nehty „zbytkem šlach“. Jsou vnějším pokračováním stejného materiálu, z jakého jsou v těle tvořeny šlachy. Je tedy jasná souvislost. Když je vše v pořádku, nehty jsou pevné, hladké, lesklé a mají červenou barvu. V případě oslabení jater se mění i kvalita a vzhled nehtů. Jsou pak lámavé, křehké, vysušené a bezbarvé. Díky spojitosti mezi vzhledem nehtů a stavem jater je možné do jisté míry tuto znalost využít i při určování diagnózy.

Játra a oči
Oči mají spojení se všemi orgány v těle. Největší spojení však mají s játry. Z dráhy jater vede odbočka ke spoji (očnímu nervu) mezi zadní stranou oční koule a mozkem, a touto cestou přichází k očím i výživa z krve jater nutná pro jejich činnost. Stav jater proto rozhodující měrou ovlivňuje i kvalitu zraku a různé oční nemoci jsou často způsobeny právě chorobnými poruchami jater. Nedostatek energie v játrech způsobuje rozmazané vidění anebo šeroslepost, vyčerpání jater se projevuje pocitem suchých očí a oslabením zraku. Nadbytek a zablokovaná energie v játrech může vést k zákalu rohovky a zánětu očí s bolestivými otoky.

Játra a slzy
Slzy vytékají z očí, jež jsou vnějším vývodem jater. V normální situaci slzy zvlhčují prostředí očí, pomáhají ho udržovat čisté a zbavovat se přidaných vzniklých nečistot. Při chorobných poruchách jater však může docházet i k některým anomáliím ve vylučování slz. Nedostatek energie způsobuje sníženou tvorbu slz a následný pocit sucha v očích, přebytek a zablokování vyvolává zvýšené slzení.

Abychom měli játra v pořádku, je třeba se o ně dobře starat.
Tak jako ledviny, je to orgán, který když začne bolet, bývá onemocnění již fatální. Proto je třeba si všímat toho, co nám naše tělo naznačuje již dopředu, podle souvislostí s orgány.

Je třeba dodávat tělu dostatek minerálů a vitamínů, ať už pestrou stravou či v podobě potravinových doplňků.

Chceme-li játra podpořit přípravky Diochi, doporučila bych:
Při oslabení – přípravky zelené: (Detoxin kapky, Vista Clear, čaj Smilax Officinallis, v kombinaci s přípravky modrými (Diocel Biominerál, Diocel, Androzin kapky).
Při nadbytku – přípravky fialové ( Baktevir, DiNAvir, Deviral).

Kujme plány a plňme své cíle - Element Dřevo

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 15. kvě 2017

Silný element dřeva nám dává možnost náš život plánovat, a podle plánu dále prožívat. Je to energie, která ztělesňuje naši představivost, je to vizionář v nás, vynálezce, objevitel. Je to síla tygra, mrštná, flexibilní, připravená na skok do života. Zvědavá na neznámé a připravená k riziku. Uskutečňujeme sami sebe.

Na jaře se dostáváme do období elementu dřeva. Představme si strom, který svými kořeny získává výživu ze země, a silnými větvemi se natahuje k nebi. Je pružný, dokáže se ohnout pod tlakem větru, ale přesto je silný a stabilní.

Je spojen s nebem a zemí, prochází všemi ročními obdobími. Roste, prospívá a přináší nový život. Takto bychom mohli charakterizovat kvalitu energie dřeva.

Takový jako tento strom je člověk. Narodíme se, abychom zakořenili, rostli do všech stran, expandovali a rozvinuli se. Když se nám podaří jako stromu v lese být na úrodné půdě, prosvícení sluncem, pak budeme i my uzemnění, přizpůsobiví a silní.

Co se ale stane, když se objeví překážky bránící růstu? Když v našem životním prostoru nemáme dostatek místa? Když jsou naše větve ořezány, chybí slunce anebo naše země není dostatečně hnojena?

Ztrácíme pak schopnost se vyjádřit, cítíme se stísněně, frustrovaně, a těžko se nám navazují kontakty. Začíná se v nás shromažďovat zlost, vztek a vznětlivost, protože nemůžeme projevovat své potřeby a nemůžeme žít svou kreativitu. Naše duše se stává otupělou.

Element dřevo v nás se dostává do disharmonie.

Na tělesné rovině se pak projevuje element dřevo v oblasti jater a žlučníku.

Játra vykonávají v těle mnohé důležité funkce související s krví, čchi i tělesnými tekutinami. Podle čínské medicíny uschovávají krev, řídí vnitřní prostupnost organismu, jeho pohyb i vzestup čchi v něm. Dále je zde přímá souvislost s kvalitou šlach, vaziva, nehtů a očí.

Element dřevo v harmonii

Bezproblémový růst, volný a plynulý, odvaha ukázat se takový, jaký člověk je, schopnost kreativních vizí, schopnost vlastního úsudku, laskavost, flexibilita, schopnost tvoření plánů a lehké rozhodování, jasná představa o tom, co člověk chce.

Element dřevo v nerovnováze

Neprožitý vztek, potlačovaná zlost, lehká vznětlivost, stálá navztekanost, dominantnost, kritičnost hlavně vzhledem k druhým, plný rozsudků, nepřátelství, hořkého cynismu, nedůvěřivosti, nepřizpůsobivost (jako suché dřevo) a odpor ke změnám, bojácnost, nerozhodnost, přehnané reakce, braní sebe sama moc vážně

Element dřevo – přiřazení

Roční doba: jaro

Barva: zelená

Světová strana: východ

Chuť: kyselá

Smyslový orgán: oči

Pocit: vztek

Hlasový projev: křik

Meridiány: játra, žlučník

Denní doba: ráno

Tělní tekutina: slzy

Síla ke: klíčení

Nedostatek energie dřeva

Může docházet k problémům, jako je blokace páteře, cukání svalů. Patří sem veškeré oční problémy, problémy s nehty jako lámavost či křehkost. Ale také migrény, alergie, vředy. Na oslabení elementu dřeva ukazuje také přílišná hlasitost a řev.

Posilující aktivity:

dynamická meditace, strečink, láskyplné koukání do dálky, hlavně na zelené pozadí, procházky v lese

Oslabující aktivity:

nadměrné čtení a sledování televize, práce na PC, kulturistika, drogy jakéhokoli charakteru

Přebytek energie dřeva

Projevuje se na emoční úrovni výbuchy vzteku, na fyzické to mohou být problémy se žlučníkem - tlak, bolesti a podobně. V tomto případě se použije přípravek, který reprezentuje kov (sekera oseká dřevo).

Doporučení přípravků:

Při nedostatku energie elementu dřeva používáme přípravky zelené (Detoxin, Vista Clear, Smil písečný, Citronová tráva, Achyrocline), nejlépe v kombinaci s modrými doplňky (Diocel biominerál, Smilax)

Při přebytku energie v oblasti elementu dřeva používáme přípravky fialové (Baktevir Deviral, Dinavir, Gerocel kapky i Gerocel kapsle, čaj Rosa Prunela)

Výživa podle pěti elementů

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 8. kvě 2017

V současné době se lidstvo potýká s největším zabijákem našeho zdraví, a tím je stres. Nejhorší na tom je, že na stres si člověk přivykne (zatlačí ho do podvědomí), čímž ho nevnímá a uvádí tím do nerovnováhy jin-jang. Nejvíce na stres reagují játra, která to uvádí do zahrazení a napětí, čímž vzniká problém v různých oblastech organismu. Pokud chceme dopad stresu na náš organismus udržet v přiměřené míře, je důležité, aby nám naše strava byla schopna dodat vše potřebné, co tělo potřebuje.

Každý proces a každá živá bytost prochází nevyhnutelně stádii pěti elementů v tak zvaném vyživovacím cyklu: Dřevo-Oheň-Země-Kov-Voda. Podstatou zdraví je udržení jin-jangu v rovnováze, neboť na tomto principu je založen vesmír.

V lidském organismu ve smyslu jin se rozumí orgán jako takový (játra-srdce-slezina-plíce-ledviny) a šťávy a ve smyslu jang energie toho orgánu. Pokud je nedostatek či přebytek jednoho či druhého, dochází ke vzniku zdravotních problémů. V případě, že obojí se příliš vyčerpá, vznikají problémy závažné. 

Západní stravovací trendy jsou založeny pouze na dodávání látek jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy aj., neboť vědecké výzkumy dokládají potřebu těchto látek pro fungování těla.

Proto je dietologie či tzv. zdravý stravovací trend založen na konzumaci především syrové stravy (ovoce, zelenina, džusy, šťávy aj.) a mléčné stravy. Vůbec se při tom nehledí na klimatický faktor, tedy v jakém podnebním pásmu člověk žije, a na tepelnou úpravu, která je podstatou správného metabolismu v našem organismu.

Důležitý je též věk, neboť mladý člověk dokáže stravovací chyby lépe zvládat než člověk starší, u kterého organismus věkem ztrácí na síle.

Je třeba pochopit účinky tepelného působení potravin. Žijeme v pásmu (tzv. mírném), kde podléháme výkyvům počasí v jednotlivých ročních obdobích.Pokud své stravovací zvyklosti přizpůsobíme těmto bioklimatickým faktorům, náš organismus bude v dobré kondici a nebude tolik podléhat stresu a následným zdravotním problémům.

Samozřejmě, dalším významným faktorem našeho zdraví jsou myšlenkové a emoční pochody, ale to je samostatná kapitola.

Jak nás tepelné působení potravin ovlivňuje:

Horké potraviny - chrání naše tělo před chladem - posilují náš jang, čímž nás zahřívají především ve studeném ročním období a pomáhají předcházet nachlazení a oslabení metabolismu.

Teplé potraviny - usnadňují vylučování odpadních látek. To, že ženy mají od přírody méně jangové čchi a více jinových složek (šťáv) než muži, je důvodem, proč častěji trpí pocitem chladu. Proto by měly do jídelníčku zařadit více potravin horké a teplé povahy.

Neutrální potraviny - dodávají především jangovou čchi.

Osvěžující potraviny - napomáhají tvorbě krve. Je důležité vědět, že vařením se vytváří podstatně více šťáv než konzumací syrové stravy.

Co nás čeká v jarním období

JÁTRA - jsou orgánem jara, proto je důležité postarat se především o ně.

Jejich důležitým úkolem je provést detoxikaci našeho organismu, který je po zimním období (kdy je náš metabolismus zpomalen) zanesen odpadními látkami.

Proto je vhodné játra podpořit detoxikačními přípravky Detoxin v kombinaci s Diocelem, čímž zároveň podpoříme ledviny, které se na detoxikačním procesu také podílejí a játra podpoří.

Pokud jsme přes zimní období nashromáždili dostatek životní síly v ledvinách, dokážou játra v jarním období nastartovat organismus pro nové výzvy, které chceme v roce uskutečnit. Jestliže jsme ledviny v zimě oslabili, projeví se to jako jarní únava.

V jarním období je velice důležité odlehčit stravu.

Játra jsou velice citlivá na streso-emoční faktor, proto je důležité pobývat více v přírodě a zabývat se pracovními aktivitami spojenými s kreativitou.

Jelikož játra trpí často nedostatkem šťáv a tepla (jangové čchi), jsou pro jejich správnou funkci důležité kyselé potraviny mající osvěžující účinek, neboť uschovávají tělesné šťávy.

Proto je důležité v jarním období do jídelníčku zařadit různé druhy salátů, výhonků, klíčků, čerstvých sýrů, kysaných mléčných výrobků, kyselého ovoce (jablka, mandarinky, pomeranče), z čajů šípkový, ibiškový, slézový, pšeničné pivo, zelené potraviny (řeřicha, pažitka, petrželová nať, bylinky).

Velice vhodná je vařená pšenice (nebo špalda) v kombinaci se slepičím či kachním masem a zelenou zeleninou či výhonky.

Zelená barva posiluje játra, proto si jí dopřávejte co nejvíce ať už ve stravě, nebo kocháním se při procházkách přírodou.

Pozor na jogurty! Jsou totiž příliš zachlazující a k snídani se nehodí. Snídaně (popř. dopolední svačina), by měly být vydatné a hlavně tepelně upravené, neboť v tuto dobu (7-9 žaludek a 9-11 slezina) orgány země vytvářejí esenciální látky tolik potřebné na nastartování organismu pro celý den.

Velice důležité je mít z jídla požitek (vychutnávat ho), neboť jídlo není pouze hmota, kterou zaplácneme žaludek, když máme hlad, jak je běžné, ale jemné složky chutí a vůní dodají našemu tělu více jemných látek než hmota v jídle obsažená.

Navíc jídla sníte méně, ale budete se cítit lépe.

V dopoledních hodinách (snídaně, svačina), bychom měli do jídelníčku zařadit polévky (staré přísloví praví - polévka je grunt, hlavní jídlo je špunt) a různé kaše či vařené obiloviny (kuskus, bulgur, jáhly, pohanka, vločky) s tuňákem, lososem, vajíčkem, kompotem, bylinkami aj.)

Je vhodné používat kvalitní ocet (jablečný, vinný), neboť obsahuje enzymy, které podpoří trávení, a kyselá chuť uvolňuje játra, jež často bývají zablokovaná z důvodů přetíženého zažívání.

Pokud vyvíjíte aktivity, při nichž se potíte, pak se kyselé osvěžující čaje (šípkový, slézový, ibiškový) postarají o to, aby nedošlo k vyčerpání šťáv.

Při pobytu v suchých horkých prostorách (kanceláře, dílny) jsou vhodné kyselé osvěžující potraviny (ovoce, kompoty, čaje), neboť vyrovnají suchost a zklidní hněv i stres.

Při streso-emočních zátěžích, kdy dochází k přehřátí jater a ztrátě tělesných šťáv, což vede u srdce k přílišné horkosti a neklidu a může vyvolat nespavost, je vhodný čaj z pšenice - hrst pšenice povařit 45 minut v půl litru vody a vypít. Tento čaj harmonizuje játra a srdci dodá šťávy.

Při detoxikačním procesu je vhodné zvýšit příjem tekutin, především čisté vody, aby mohlo tělo toxiny lépe vyplavovat.

Všeobecně doporučovaná rada, která zní: „Pijte 2-3 litry (i více) tekutin denně“, je holý nesmysl. V létě je samozřejmě vhodné zvýšit příjem tekutin, neboť se více potíme, ale v období od podzimu do jara pijte jenom tolik, kolik si řekne vaše tělo, nebo si zaděláte na velké zdravotní problémy (hlavně ženy). Organismus se totiž zachladí a zavodní v důsledku oslabení jangové čchi sleziny.

Onemocnění jater

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 3. kvě 2017

Játra podle čínské medicíny souvisejí s obdobím jara, které právě nastává. Možná si uvědomíme některé praktické informace a jednotlivé souvislosti, jež nám pomohou například při řešení našich problémů nebo při zaměření se na jaterní očistu.

Játra jsou největším orgánem v těle. Jsou tvořena dvěma laloky, mají hnědočervenou barvu. Leží pod pravým žeberním obloukem, zasahují i na levou stranu. Váží asi kolem 1,5 kg. Játra jsou zásobena jaterní tepnou, dále do nich přichází vrátnicová žíla, která přivádí krev ze všech břišních orgánů a s ní živiny a toxické látky. Krev je odváděna jaterní žilou do dolní duté žíly. Pod játry je uložen žlučník. Játra zpravidla nepřesahují pravý žeberní oblouk. Jsou hmatná tehdy, jsou-li zvětšená.

Jaterní buňky tvoří jaterní lalůčky, které jsou funkční jednotkou jater. Mají paprsčité uspořádání. Mezi nimi začínají jaterní žlučovody. Jaterní buňky vytvářejí žluč. Játra mají kolem 500 funkcí.

– Přeměňují živiny – jsou metabolickou továrnou těla. Přeměňují cukry na zásobní glykogen, a naopak rozbourávají zásobní glykogen na glukózu v případě potřeby. Rozkládají i vytvářejí aminokyseliny, vytvářejí plazmatické bílkoviny. Přeměňují i tuky. V játrech dochází ke štěpení tuků a jejich oxidací se uvolňuje energie.

– Jsou zásobárnou živin, zejména uchovávají cukry (až do 20 % hmotnosti jater), tuky (do 2–4 % hmotnosti jater), mají i určitou zásobu bílkovin.

– Přeměňují vitaminy a hormony, hormony vytvářejí i deaktivují. Jsou zásobárnou vitaminů (B12), vytvářejí cholesterol.

– Tvoří teplo – v játrech vzniká asi 15 % tělesného tepla. Tvoří se při chemických reakcích probíhajících v játrech.

– Detoxikují organismus od škodlivých látek, které vznikají přímo v organismu, nebo těch, které se do organismu dostanou z vnějšího prostředí. Zneškodňují amoniak, alkohol, jedy z hub a jiné jedovaté látky.

– Vytvářejí žluč, ta ovlivňuje činnost střev, emulguje tuky a umožňuje vstřebávání látek rozpustných v tucích, vitaminů. Žluč se skládá ze žlučového barviva bilirubinu, solí žlučových kyselin, fosfolipidů a cholesterolu.

– Podílejí se na krvetvorbě – vytvářejí bílkoviny krevní plazmy i některé složky hemoglobinu. Jsou i zásobárnou železa a vitaminu B12, důležitých pro krvetvorbu.

– Mají význam pro srážení krve – tvoří se zde fibrinogen a protrombin, základní složky srážecího systému. Také ale vytvářejí heparin, který se naopak podílí na rozpouštění vzniklých sraženin.

– Játra jsou zásobárnou krve – zadržují i uvolňují značné množství krve, regulují tak krevní oběh a objem cirkulující krve.

– Dokážou regenerovat svoji tkáň i ze zbylých 10 %.

MUDr. Lenka Hodková bude také přednášet na Diochi Akademii. Přijďte podpořit svoje zdraví a zažijte víkend plný energie v úžasném prostředí Moravského krasu! Více informací o programu ZDE

Funkce jater z pohledu čínské medicíny

  • Játra mají klíčovou funkci při hromadění krve a rozdílení stejnoměrného toku energie v celém těle a vědomí.
  • Když odpočíváme, játra hromadí krev a regulují její množství v krevním oběhu, pokud je narušena schopnost jater hromadit a vydávat krev, pak vázne tok energie v těle.
  • Pokud vázne tok energie, může se objevit spousta nepříjemných příznaků, které zvyšují fyzické a mentální napětí v organismu.
  • Zdravá játra jsou jako mladý strom – vysoký, pružný, ohebný, zelený, přesto pevně zakotvený v půdě, ve větru se ohýbá plynule, bez námahy a vyváženě.
  • Nerovnováha znamená strnulost, jsme rozlámaní, dřevění, strnulí jak tělesně, tak i duševně.

Příznaky onemocnění jater z pohledu klasické medicíny

– Ikterus (žloutenka) – v důsledku neschopnosti jaterních buněk metabolizovat žlučové barvivo bilirubin.

– Svědění kůže – zhoršení metabolismu žlučových kyselin.

– Nevolnost, pocit na zvracení, tlak v pravém podžebří.

– Únava, teploty, zimnice, třesavky.

– Ztráta pocitu zdraví, nevýkonnost, snížení odolnosti vůči nemocem v důsledku zhoršené tvorby bílkovin účastnících se imunitních reakcí.

– Při vystupňovaných potížích zarudnutí dlaní, bolesti konečků prstů, projevy osteoporózy, xantelazmata očních víček.

– Krvácení z jícnových varixů.

– Zvětšení sleziny.

– Endokrinní poruchy (zejména u cirhotiků) – atrofie varlat, poruchy potence, gynekomastie (zvětšení prsních žláz), ztráta ochlupení, u žen snížení menstruace až její vymizení – na rozdíl od čínské medicíny neví klasická, proč dochází k ovlivnění menstruačního cyklu (podle čínské medicíny meridián jater prochází přes gynekologické orgány a velikost menstruačního krvácení závisí na funkci jater).

– Přítomnost tekutiny v břišní dutině – ascites.

– Jaterní encefalopatie – při vystupňování onemocnění a při selhávání jater – neurologické a psychiatrické příznaky – třes horních končetin, změny povahových rysů, apatie, spavost, euforie, agrese, inverze spánku – v noci nespí a spí ve dne, dezorientace, změna písma, změna vyslovování, pomalé odpovědi.

– Vystupňování vede k jaternímu kómatu – bezvědomí, jaterní zápach, jde o selhávání jater, úmrtnost v těchto případech bývá až 80 %.

Klasická medicína vidí příznaky onemocnění jater, nikoli zpočátku varovné při pouhém zatížení jater. Ty nedokáže diagnostikovat, protože zatížení jater není diagnostikovatelné pomocí odběrů. V laboratorních odběrech se zachytí až hrubší poškození jater.

Příznaky onemocnění nebo zatížení jater z hlediska čínské medicíny

Na rozdíl od klasické medicíny, čínská dává do souvislosti vztah jater a očí, kloubů, vazů, šlach, nehtů.

  • Nerovnováha znamená strnulost, jsme rozlámaní, dřevění, strnulí jak tělesně, tak i duševně.
  • Únava – když játra nemohou v noci, v době své největší aktivity, filtrovat krev a čistit ji (v důsledku nadměrných nočních aktivit, pracovních směn atd.), pak se probouzíme unavení a únava se stupňuje. Zatížená játra se projevují tím, že se člověk pravidelně probouzí kolem 1.–3. hodiny ranní. Ve srovnání s klasickou medicínou, která si toto vysvětluje inverzním spánkem – v noci je člověk s nemocnými játry bdělý a ve dne spí.
  • Pokud není dostatečně očištěná krev, pak nejsou dobře vyživovány šlachy, vazy, což vede ke ztuhlosti, potížím s ohýbáním a natahováním kloubů, necitlivosti, křečím ve svalech.
  • Některé toxiny neumějí játra zpracovat, ty pak mohou poškodit vlastní jaterní tkáň – vzniknou nové příznaky nemocí včetně alergií – takto vysvětluje vznik alergií čínská medicína.
  • Stav očí – suchost, zarudnutí, šeroslepost, šedý zákal (katarakta), zelený zákal (glaukom), rozmazané vidění, černé skvrny v zorném poli.
  • Měkké lámavé nehty, vroubkování, štěpení.
  • Emoce – hněv, podrážděnost, potlačování pocitů, deprese, neschopnost plánovat nebo organizovat, nadměrně přesné plánování, netrpělivost, frustrace, strnulost, náladovost, křik, negativní myšlení, agrese, nervózní napětí.
  • Fyzické příznaky – nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, migréna, nadýmání, odulost břicha, premenstruační syndrom, citlivost prsou, nepravidelná a bolestivá menstruace, rozmazané, nejasné vidění, vnímání bodů nebo skvrn v zorném poli, ztuhlé svalstvo v šíji, ramenou, těle, hemoroidy, modřiny, zácpa, slabé nehty, odpor k větru.
  • Gynekologické příznaky – meridián jater prochází kolem zóny genitálií a přes prsa – odtud pramení premenstruační syndrom, menstruační problémy, napětí v prsou, bolesti v prsou, uzliny a zduřeniny v prsou – zejména je-li zablokován meridián jater a vázne tok energie.
  • Nadměrné napětí svalů – zejména šíjových a ramenních.
  • Pokud přijímáme mnoho mastných kyselin nebo alkohol, pak játra mohou být oteklá nebo rozšířená. Tlačí na svaly a obratle, a tak se může zakřivit páteř.
  • Nervové dráhy vycházející z páteře mohou dráždit játra, žlučník, srdce, slezinu a ledviny.
  • Bolesti zad vztahující se k játrům cítíme ve střední části zad.

Z pohledu čínské medicíny mají játra i velkou emocionální aktivitu.

  • Hněv (játra absorbují toxické látky, aby nás ochránila, stejně absorbují hněv a chrání nás před emocionálním vyčerpáním a depresemi).
  • Přetížená játra – člověk často vybuchuje, křičí, neovládá se.
  • Pokud jsou pocity nenávisti a zlosti chronicky blokované, střídá se hněv a deprese.
  • Deprese jaterního původu – následují vždy po čase dlouhodobého stresu a tlaku, které si vždy vyžádají svoji daň.
  • Podle čínské medicíny jsou deprese z přetížení jater, která nedokážou dobře odvádět toxické emoce. Zátěž těmito emocemi pak vede k propadu energie a ke vzniku deprese.
  • Jakákoli náruživost (alkohol, drogy, jídlo, patologické hráčství) je svázána s játry.
  • Játra skladují náš emocionální odpad, to, co nejsme schopni vyjádřit – nenávist, závist, zlost, žárlivost, odmítání sebe sama.
  • Pokud se emoce nahromadí, brání správné funkci jater.
  • Negativní pocity a myšlenky ovlivní i imunitní systém těla.
  • Energie vzniklá nahromaděním škodlivých emocí se projeví napětím, ztuhlostí svalů, bolestmi zad.
  • Společně se žlučníkem plánují budoucnost, projekt života.
  • Vycházejí z nich rozhodnutí.
  • Při stagnaci energie se objeví nerozhodnost, neorganizované jednání, zmatek.
  • Špatně plánujeme čas, špatně rozdělujeme plány nebo vše do nejmenšího detailu plánujeme předem.
  • Je velmi důležité umět se zbavovat škodlivých emocí a nenechat je v sobě, jinak se energetickému propadu nevyhneme a psychicky se zhroutíme.

Příčiny poškození a onemocnění jater

– Vrozené poruchy metabolismu (hemochromatóza, Wilsonova choroba).

– Infekce jater – virové – hepatitis A, B, C, infekční mononukleóza – EB virus.

– Toxické poškození jater – přímé poškození toxinem nebo jeho metabolitem – jedy hub – muchomůrka zelená, plísně aflatoxin z Aspergilus flavus,  chemikálie – tetrachlormetan, trichloretylen, toluen, dinitrofenol, benzen,  pesticidy, insekticidy, těžké kovy, formaldehyd, léky – antibiotika, cytostatika, chemoterapeutika, hormony (včetně antikoncepce), tuberkulostatika, antirevmatika, psychofarmaka – antidepresiva, sedativa, anestetika, perorální antidiabetika, antiepileptika, hormony štítné žlázy, anabolika, antihypertenziva, léky na snížení teploty – paracetamol, alkohol. Je známo více než 250 druhů léků, u kterých je prokázaná hepatotoxicita. Ta se nemusí projevit ihned, ale například až po opakovaném podávání léků. Při určité souhře náhod již po prvním podání léku může dojít k těžké reakci s poškozením jater. Většinou za vydatného přispění imunitního systému, kde už je v organismu nastartovaný proces autoimunitních reakcí.

– Sekundární poškození jater jako následek infekcí či otrav.

MUDr. Lenka Hodková bude také přednášet na Diochi Akademii. Přijďte podpořit svoje zdraví a zažijte víkend plný energie v úžasném prostředí Moravského krasu! Více informací o programu ZDE

Srdce – císař lidského těla

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 19. duben 2017

Čínská medicína je z dochovaných zdrojů stará téměř pět tisíc let, přičemž písemně dochované zprávy jsou dva tisíce let staré. V Číně se nesměly provádět pitvy, proto se ve starověké Číně mohli jen domnívat, jak orgány vypadají a jak fungují. Úžasné je, že svojí logikou se nemýlili. Při studiu čínské medicíny jsme se učili o bylinných směsích z roku 210 n. l. a jsou tak dokonalé, že nebylo třeba ani v dnešní době na nich nic měnit.

SRDCE je vládcem, císařem, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání. V srdci jako v paláci sídlí císař (říká se mu Shen). Je císařem lidského těla. Všechny orgány mu jsou podřízeny. Když nemá císař řád, je nemoc a nepohoda. Řídí dlouhodobou paměť, patří k němu láska, radost, spokojenost, slušnost, ukázněnost, ale i zášť, pocit viny, nervozita, rozčilení, touha.
Je pánem krve a cév. Krev patří srdci. Srdce řídí cévy, je hlavní silou krevní cirkulace. Ovlivňuje kvalitu cévního systému – pružnost a průchodnost.

Srdce vyživuje a ovládá všechny orgány, psychiku a emoce.

Jeho úkolem je ohřívat, řídí tepelnou cirkulaci.

Nejčastější patologické klíčové příznaky srdce jsou palpitace a nespavost.

Proč nemůže císař spát
Každý večer, abychom usnuli, musí se císař ponořit do lázně, a pokud je málo lázně (krve), nebo je horká (např. z emocí), pak vzniká nespavost. Pokud bereme prášky na spaní, je Shen (císař) „natlučen násilím do lázně“. Horší je brát prášky z vyčerpání než jakoby z nadměrného horka.
Hypnotika zvyšují riziko selhání a zastavení srdce.
Horkost může také vzniknout z emocí, ale to je již jiná kapitola.

Negativní emoce nepatří do spíže!
Kromě srdce jako svalu máme rovněž i duchovní srdce, které se považuje za sídlo psychiky, vědomí. Duch Shen sídlí ve svém paláci, odkud vůbec nevychází. Aby se mu dostalo informací, ostatní orgány mají také své agenty a ty docházejí za císařem do jeho paláce (srdce) a donášejí mu informace. Játra mají svého ducha, stejně jako ledviny i slezina. A protože játrům přísluší emoce, jako je zlost, závist, agrese, ustrašenost, jejich agent má nejvíce práce. A jak se nám nechce nic řešit, tak si tam ty emoce pěkně uklidíme do těch pomyslných šuplíčků a agent jater (jmenuje se Hun) jde okolo a říká si „copak to tady z toho šuplíčku čouhá“, chytne za to, on se ten psychický bordel vyvalí ven, agent si říká „copak to tady máme, to by měl vidět císař“, vezme to a odnese císaři a dá mu to přede dveře, aby to vyřešil. A to jsou ty stavy, kdy se ráno vzbudíme a cítíme se pod psa a vůbec nevíme proč. Proto je velmi důležité emoce řešit a je jedno, jestli se vypovídáte kamarádce, jdete na procházku, čtete nebo jdete do hospody na pivo, důležité je emoce neukládat!

V čínské terminologii u stavů pomatenosti mysli se říká, že má Shen-císař zapatlaná okýnka. To proto, že přes ně nevidí a nedokáže správně vyhodnotit situaci, tudíž se ten člověk v reálném životě chová nestandardně.

Srdíčku neprospívá jedna z emocí, a to je nadměrná radost. Zní to zvláštně, člověk by si řekl, že radost je prostě radost, ale v praxi to jsou např. čerstvé maminky, které jsou z radosti nad miminkem schopny ho zapomenout v ordinaci. Pod vládu srdíčka patří i jazyk, to proto, že ho ovlivňuje vnitřní větev meridiánu, takže chutě, ale i poruchy řeči se můžou řešit přes srdce. I některé záněty močových cest ovlivňuje srdíčko. Bývá to z emocí. Dráha srdce má pouze 9 akupunkturních bodů, což je nejméně ze všech orgánů, a protože srdíčko je nejyangovější orgán, tak tu horkost, aby „neshořely pojistky“, přepustí do tenkého střeva. Nejčastěji se to projeví pálením při močení, ale může být i krev v moči a nespavost.

Dobrého pomálu
Srdce si jako císař hlídá řád. Hlídá si, aby se zařadil, kam patří, aby moc nepřirozeně nevyčníval. Také je dobré moc netoužit, ano, sny mít, ale nadměrné toužení nás odpoutává od reality. Pod srdíčko také patří cévy, tudíž i jejich kvalita a pružnost.
Naše paměť také souvisí se srdcem, a to dlouhodobá. Ale také pokud si krev spotřebováváme buď nadměrným sportováním, nebo mentální činností (vypálíme si ji), tak se paměť může zhoršit. Jen tak pro zajímavost, maratonským během bychom si vypálili 1,5 litru krve.
Důležitý je vztah srdce – ledviny, neboť při správné funkci ledviny ochlazují naše horké srdíčko a srdce svým ohněm zahřívá vodu ledvin. Při rozpojení ohně a vody (srdce) a ledvin (voda) např. při klimakteriu mají ženy přehřátou horní část těla a naopak zachlazenou spodní. Pramení z toho všem známé návaly, otoky, zimomřivost, studené nohy nebo zácpa, kdy horko vysuší tekutiny tlustého střeva. Je třeba tyto dva ohně jak srdíčka, tak ledvin (Ming Men) opět spojit, aby fungoval správně mechanismus Qi.

Příčiny nemocí
Vnitřní příčiny nemocí

Pět únav
1) Nadměrné užívání zraku zraňuje krev (tj. srdce)
(zhoršené vidění večer po práci)
2) Nadměrné sezení zraňuje svaly (tj. slezinu)
(i přibývání na váze)
3) Nadměrné ležení zraňuje Qì (tj. plíce)
(otoky ráno v obličeji = oslabené plíce po ležení = voda nepadá dolů sama a plíce se musí více namáhat; častý problém u starých lidí)
4) Nadměrné stání zraňuje kosti (tj. ledviny)
(pobolívání v zádech, když déle stojíte)
5) Nadměrná chůze zraňuje šlachy (tj. játra)
(profesionální sportovci)

Tradiční čínská medicína jako alternativa ke klasické léčbě

Tradiční čínská medicína, stejně jako medicína klasická považuje srdce za ústřední orgán krevního oběhu a podstatu lidské psychiky. Čínská medicína navíc k neustálé cirkulaci krve a k srdci jako pumpě přiřazuje i plíce, slezinu a játra. Přeplněnost, prázdnotu a další možné příčiny je možno v souvislosti s nemocemi srdce diagnostikovat na drahách srdce a osrdečníku na rukou.

Dráha srdce se z velké části nachází na vnitřní zadní straně levé ruky. Začíná v srdci, kde se také větví na tři větve: jedna klesá do tenkého střeva, druhá vyzařuje přes hltan až k očím a třetí směřuje přes levou stranu plic do podpaží, odtud jde vnitřní zadní stranou ruky do dlaně a po malíkové hraně vede na špičku levého malíčku.
Při popisu lokalizace bolesti u srdce jako z jednoho z hlavních příznaků akutního infarktu myokardu je uvedeno šíření bolesti do levé horní končetiny.

Činnost srdce můžeme vhodně podpořit i přípravkem Diochi Venisfér kapky a bylinnými čaji.

Vhodný jídelníček při poruchách srdečního rytmu

Při chorobách srdíčka je vhodnější z jídelníčku maximálně vyloučit maso, neboť zatěžuje ledviny, a jak máme výše uvedeno, tak ledviny a srdíčko velmi úzce spolupracují. Je vhodnější jídelníček po nějakou dobu makrobiotický, vegetariánský, nebo zařadit občas bílé maso z domácího chovu, rovněž jsou vhodné ryby.

Snídaně

Jáhlová kaše se skořicí
Ingredience
1 hrnek jáhel, 4 hrnky vody, špetka mleté skořice, 1 lžíce rozinek, l lžíce jablečného sirupu, nebo moštu
Jáhly propláchneme a vaříme ve vodě s ostatními ingrediencemi 15 až 20 minut.
Kromě srdíčka nám ještě podpoří funkci sleziny, abychom mohli správně vstřebat jídlo.

Kaše ze žitných vloček a bulguru
Ingredience
1 hrnek žitných vloček, ½ hrnku bulguru, 4 hrnky vody, špetka soli, 1 lžíce rozinek, banán, hruška
Bulgur propláchneme, přidáme do vody, dále vločky, sůl, rozinky a nakrájenou hrušku a vaříme 20 minut, do uvařené kaše přidáme banán, který nám pokrm přirozeně osladí, kdo má rád sladší, může dosladit sladěnkou nebo medem. Hruška v kaši nám přirozeně zvlhčí a podpoří plíce.

Oběd
Polévka ze zeleniny s cizrnou
Ingredience
1 hrnek pokrájené kořenové zeleniny, uvařená cizrna z předešlého dne, 1 lžíce sójové omáčky (předpokládá se z bio prodejny, ty ze supermarketu nejsou pro léčbu vhodné), l lžička miso pasty, pažitka, 1 dkg másla
Na másle orestujeme zeleninu, osolíme a vaříme cca 15 minut, poté přidáme cizrnu, vše rozmixujeme a do hotového přidáme sóju a miso pastu, která se nesmí vařit, ozdobíme pažitkou. Miso pasta je vhodná na obnovu střevní mikroflóry, což je vhodné v malých dávkách vyzkoušet např. při Cronově chorobě.

Dušený seitan s rajčaty a pórkem
Ingredience
4 plátky seitanu, 2 rajčata, 1 hrnek pórku, sezamový olej, sójová omáčka tamari, lžička umeocta, 1 lžíce jablečného koncentrátu nebo moštu
Na pánvi rozehřejme olej, vložíme pórek a rajčata, seitan a osmahneme, zalijeme troškou vody a dusíme asi 10 minut. Dochutíme umeoctem, jablečným koncentrátem, sójovou omáčkou tamari, dle potřeby dosolíme. Pozor, sójová omáčka je již slaná. Mějme na paměti, že při chorobách srdce je vhodné sůl omezit. Podáváme s dušenou rýží.

Jako zeleninu podáváme pickles z červené řepy.
Pickles je přírodně kvašená zelenina, která napomáhá tvorbě správné mikroflóry v tlustém střevě, a tedy i našemu uzdravení, neboť snižuje překyselení organismu.
Na pickles potřebujeme 2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy, ½ hrnku cibule nakrájené na drobné kostičky, 1 lžíci najemno nastrouhaného křenu, 1 lžíci umeocta.
Veškeré suroviny smícháme a natlačíme buď do keramického kvašáčku, nebo do jiné kvasné nádoby, zatížíme a necháme při pokojové teplotě 3 až 4 dny kvasit. Podáváme jako doplněk jednu až dvě lžíce na talíř.

 

Už zase!

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 4. duben 2017

Velké množství žen se trápí opakovaně s problémy typu kvasinkové infekce, výtoky, střídající se bolestí močového měchýře v lepším případě a zánětem v případě horším.

Průběh je následující. V okamžiku, kdy se objeví výtoky a kvasinkové infekce, běžíme ke gynekologovi, který nastaví léčbu, která je účinná na kvasinky a plísně. Za několik dní se stav díky bohu zlepší. Za nějakou dobu, někdy už během užívání se začnou dostavovat bolesti podbřišku. V extrémních případech je nutné opět vyhledat lékařskou pomoc a je diagnostikován zánět močového měchýře. Dostaneme antibiotika a jdeme domů. Antibiotika zaberou a za nějaký čas se opět objeví výtoky. Je to začarovaný kruh.

Co se vlastně děje?

Při měřeních na oberonu jsem zjistila zajímavou věc. Tento stav způsobují bakterie a kvasinky s plísněmi. V okamžiku vymizení bakterií v těle, se přemnožily plísně a kvasinky a naopak, při snížení množství kvasinek a plísní se přemnožili bakterie. Udělala jsem si test, který oberon umožňuje. Postupně jsem nulovala jednotlivé patogeny a zjistila, že žijí jakoby v symbióze. Začaly jsme s klientkami zkoušet různé kombinace přípravků, které by obsáhly účinnost na obou stranách.

Když dojdeme k lékaři s určitým problémem, tak on zareaguje na situaci a nastaví vhodnou léčbu. Jsou-li problémem bakterie, dostaneme antibiotika, je-li problémem plíseň, dostaneme k užívání antimykotika. Není možné v této situaci z lékařského hlediska řešit situaci jinak.

My máme však možnost bylinkami začít řešit obě zátěže najednou. Kombinací přípravků můžeme obsáhnout obě věci, jak bakterie, tak i plísně. Co je ještě důležité, posilovat zároveň orgány, kde se problém vyskytuje. Což je v tomto případě močový měchýř, ledviny, ženské orgány a také střeva.

Taková základní kombinace v těchto případech je kombinace přípravků Sagradin, Diocel biominerál a čaj Maytenus. Vnitřně vtíráme do pochvy krém Diozon Clear. Není třeba obávat se nějakých reakcí, pouze v případě, kdy je narušena sliznice, krém lehce pálí, což po druhé třetí aplikaci vymizí. Dále se vše dá podpořit krémem Diocel Artrizone, který nanášíme do oblasti močového měchýře a ledvin. Sagradinová silice má účinky na bakterie, plísně, je přírodním antibiotikem, je protizánětlivá. Diocel Biominerál nám dodá do těla minerály v přírodní formě, a dále podpoří oblast ledvin a močového měchýře. Čaj Maytenus podpoří mimo jiné močový měchýř a hormonální systém. Krém Diozon Clear zničí na místě nanášení bakterie a plísně, krém Diocel Artrizone je protizánětlivý a opět podpoří ledviny a močový měchýř.

Tato kombinace, která se v mnoha případech osvědčila. S úspěchem byla použita i na onemocnění genitálními opary. Jak je však známo, že každý jsme originál. Někdo je více citlivý, někdo snese větší dávkování. Každý má oslabené jiné orgány. Proto je důležité k tomuto takto přistupovat. Dávkujeme u citlivých jedinců 5 kapek 3x denně, není-li problém se snášenlivostí přípravků, můžeme až k dávce 20 kapek 3x denně.

Musím upozornit, že vše je třeba opakovat nejméně 3-4x za sebou, tzn. 3-4 třítýdenní kůry. Po ukončení této kombinace pak přidat přípravky na podporu imunity.

 

Chcete být zdraví – jezte vitamín C

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 29. březen 2017

Kyselina askorbová, označovaná též jako vitamín C, je ve vodě rozpustná látka. Lidské tělo ji nedokáže vytvářet, musí ji tedy přijímat v potravě. Vitamín C se podílí na řadě biochemických pochodů v těle, např. na tvorbě kolagenu, syntéze karnitinu, metabolismu aminokyselin tyrosinu. Působí jako antioxidant, podporuje resorpci železa, zvyšuje obranyschopnost, ovlivňuje beta-oxidaci mastných kyselin, zvyšuje aktivitu enzymů, urychluje odbourávání cizorodých látek.

Vitamín C je v naší potravě, zejména v ovoci, zelenině, včetně brambor. Vzhledem k tomu, že vitamín C je látkou, která snadno oxiduje, čímž ztrácí svůj biologický účinek, musí být jeho kuchyňské úpravy šetrné. Tepelnou úpravou a stykem s neušlechtilými kovy se snižuje množství vitamínu C v potravinách.

Dostatečná konzumace vitamínu C posiluje obranyschopnost a také pomáhá předcházet vzniku degenerativních onemocnění.

Kolik je správná dávka?

Denní doporučená dávka pro dospělé je 100 mg. Zvýšený příjem vitamínu C mají mít lidé při fyzické námaze, psychickém stresu, při konzumaci alkoholu a drog. Dále lidé s chronickými chorobami, jako je diabetes, renální insuficience, infekce. Příjem 150 mg/den je doporučován kuřákům.

Nedostatek vitamínu C, kurděje, bývaly chorobou chudých lidí v zimních měsících a námořníků při dlouhých zaoceánských plavbách. Těžké formy nedostatku se dnes objevují jen vzácně, v extrémních podmínkách. Nemoc se projevuje krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby.

Projevy mírného nedostatku vitamínu C:

· Únava

· zhoršené hojení ran

· snížená odolnost k infekcím

· prodloužená rekonvalescence

Nadbytečný přísun vitamínu C způsobuje jen minimální klinické příznaky. Avšak malá část nevyužitého vitaminu C se konvertuje na oxalát, což by mohlo vést ke tvorbě močových kamenů, ovšem u zdravých osob je nebezpečí nízké. Denní příjem nemá přesáhnout 1000 mg. Podávání velmi vysokých dávek (5 g) vyvolává průjem.

Při vysokém příjmu vitamínu C, několik gramů denně, se většina této látky vylučuje močí. Může pak interferovat s celou řadou klinicko-biochemických stanovení při rutinním chemickém vyšetření moči, například se stanovením cukru v moči.

Flavonoidy

Flavonoidy patří mezi další nepostradatelné látky pro správné fungování lidského organismu.

Blahodárné účinky flavonoidů:

· protizánětlivé

· protivirové

· antioxidační

· ochraňují buňky před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího i z vnitřního prostředí

· brzdí degenerativní procesy ochranou proti následkům oxidačního stresu

Neresorbované flavonoidy se vylučují močí a stolicí jako jiné přirozené zbytky potravy. Vyskytují se v listech zeleného a černého čaje, eventuálně v jádrech červených hroznů a prakticky v různých poměrech téměř ve všech rostlinách, hlavně v plodech a semenech.

Rutin je chemická sloučenina patřící mezi flavonoidy. Má mnoho léčivých účinků, používá se k léčbě křehkosti krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Významným účinkem je jeho antioxidační aktivita a s tím související protinádorové účinky a schopnost zhášet volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C. Je obsažený v červené paprice, červených rajčatech a dalších červených a žlutých plodech. Dalšími nejvýznamnějšími zdroji rutinu jsou pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Rutin se vyskytuje v chřestu, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Jak dodávat a dávkovat vitamin C?

Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Jak takové množství do svého těla dostat? Kvalitní pestrou stravou a také pomocí různých potravinových suplementů. Nejlépe však ve formě perliček, kde se vitamin C postupně uvolňuje 8-12 hodin.

Optimální denní dávku vám zajistí:

CDFlavonoidy, dávkování 1-2 kapsle denně

T CD4 Imuserol kapsle, dávkování 2 kapsle 1-3x denně

Křečové žíly signalizují oslabené orgány

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 21. březen 2017

Příčinou vzniku křečových žil jsou energeticky oslabené orgány. Oslabení poznáme podle toho, na které dráze meridiánů se žíla vyskytuje.

 

Žlučník – zrcadlo našich nálad i zdraví

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 8. březen 2017

Narušení funkce žlučníku se projevuje celou škálou potíží a mnohdy nás ani nenapadne, že tenisový loket, kožní potíže, lupénka, problémy s klouby, nejčastěji kyčelními, že by za tím vším mohl být žlučník.

Celostní medicína Počet článků:  83

Poznání Počet článků:  18

Rozhovory Počet článků:  25

Psychologie Počet článků:  12

Osobní rozvoj Počet článků:  19

Novinky Počet článků:  3

Zdraví a krása Počet článků:  79

Pro volné chvíle Počet článků:  15

Co se do Sféry nevešlo Počet článků:  37

Sféra speciál Počet článků:  1

Vaření Počet článků:  17

Spiritualita Počet článků:  1

Strana 4 z 23

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10