• O časopisu
  • Rubriky
    • Celostní medicína
    • Pro volné chvíle
    • Vaření
    • Novinky
    • Poznání
    • Rozhovory
    • Psychologie
    • Osobní rozvoj
    • Zdraví a krása
    • Co se do Sféry nevešlo
    • Praktické zkušenosti z ordinace
    • Spiritualita
  • Archiv
    • 2024
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
    • 2010
  • Herbář
  • Předplatné
    • Předplatné ČR
  • Kontakty
  • hledat
  • Rubriky (2)

Vyhledávání ve sféře

Aktuálně na stáncích

Sféra 05_06_2024

Dárek k předplatnému

Dárek k předplatnému

ZDARMA k předplatnému kniha Svět bez stížností v hodnotě 195,- Kč

Dárek obdržíte do pěti týdnů od zaplacení. Platí pouze pro nové předplatitele tištěné Sféry v České republice. Pouze do vyčerpání zásob.

Riboflavin - vitamin B2 podpoří vaši krásu

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 15. duben 2016

Chcete mít krásné nehty, kůži a vlasy? Zajistěte si ve svém jídelníčku dostatečné množství vitaminu B2. Má pozitivní vliv i na váš zrak a na fungování srdce, jater a dalších orgánů. Ovlivňuje metabolizmus aminokyselin, cukrů a tuků.

Vitamin B2 (Riboflavin) je žluté až oranžové barvivo, slabě rozpustné ve vodě. Rostliny a jiné mikroorganismy si tento vitamin dokážou vyrábět, člověk a jiní živočichové ho však musí přijímat v potravě, nebo jinými suplementy. Tento vitamin se v těle neukládá, proto je důležité jej neustále doplňovat. Nelze se jím předávkovat, je vylučován močí.
Dobrým potravinovým zdrojem vitaminu B2 jsou např. vejce, kvasnice, hovězí maso, ryby, tvaroh, oříšky apod.
Vegani a vegetariáni by měli doplňování tohoto vitaminu věnovat vyšší pozornost, aby si zajistili dostatečný příjem.

Příznaky nedostatku riboflavinu

  • Záněty spojivek, koutků, rtů, jazyka
  • Světloplachost
  • Únava
  • Poruchy jater
  • Pálení a svědění očí, kůže kolem nosu a ušních lalůčků
  • V okolí úst nápadná anemická bělavá zóna
  • Sliznice mají sytěji červenou barvu apod.

Kde vitamin B2 pomáhá

Vitamin B2 hraje důležitou roli v našem těle. Přispívá k látkové výměně proteinů a tuků. Podporuje imunitu, krvetvorbu a pomáhá léčit anémii. Má vysoce pozitivní vliv na antioxidační procesy v těle.
Ochraňuje mnoho tkání v těle, jako např. játra, oční čočku. Působí preventivně proti vzniku šedého zákalu a zpomaluje jeho rozvoj, chrání rohovku oka a podporuje jasnější vidění.
Podporuje léčbu kožního onemocnění rosacey a hojení kůže při akné.
Má pozitivní vliv na migrény.

Doporučujeme vitamin B2 neustále doplňovat!
Někteří lidé mohou mít jeho zvýšenou spotřebu. Jsou to například vegetariáni, vegani, dále také lidé léčeni antibiotiky, užívající hormonální antikoncepci, nemocní se štítnou žlázou, jater, cukrovkou, celiakií, novorozenci s kojeneckou žloutenkou apod.

Doporučujeme potravinový doplněk:
CDFlavonoidy. Dávkování 1-2 kapsle 1x denně.
Tromboserin multivitamín. Dávkování 1 kapsle 1-3x denně, nebo 2 kapsle 1-2x denně.

Zdroje flavonoidů

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 7. duben 2016

Vitamin P, známý pod pojmem flavonoidy, je označením pro čistě přírodní rostlinné látky a ve vodě rozpustná barviva, která mají silné antioxidační účinky a blahodárně působí na lidský organizmus, zejména cévní systém. Trápí-li vás problémy s křečovými žilami, mohou se stát vaší velkou oporou.

 Zdroje flavonoidů

Černý bez (Sambucus nigra)
U plodů byl prokázán analgetický účinek při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, mírně snižují krevní tlak a ochraňují cévní systém.

Pozitivní účinky výtažků z černého bezu:

  • Analgetické, angiogenní – brání růstu cév vyživujících nádory, snižují mírně LDL cholesterol a triglyceridy
  • Silné antioxidační účinky
  • Pomáhají ochraňovat DNA
  • Snižují oxidační stres a zlepšují neuronální a kognitivní funkce mozku
  • Antivirové účinky výtažku je možno využít při infekční bronchitidě, herpes infekcích a různých virových infekcích (např. virus chřipky H1N1, H3N2)
  • Aktivují imunitní systém
  • Působí močopudně, protizánětlivě

Obsahové látky plodů: flavonoidy - antokyany 0,2–1 %, třísloviny (3 %), kyanogenní glykosidy, sambucol – antivirový účinek, organické kyseliny, vitamin C, provitaminy skupiny A i B.

Vinné hrozny (Vitis vinifera)
Slupky z vinných hroznů obsahují přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, a z nich zejména flavonoidy jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější chemické látky. Odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném víně jsou dokonce několikrát účinnějšími antioxidanty, než vitamin E. Mezi účinné antioxidanty ve slupkách hroznů patří dále např. kvercetin, u kterého bylo prokázáno protinádorové působení. Jeho množství, stejně jako obsah ostatních polyfenolů ve víně, závisí na tom, na jaké vinici bylo víno vypěstováno, na odrůdě, délce slunečního svitu atd. Ve slupce hroznů i v oplodí semen byl zjištěn účinný antioxidant resveratrol. Polyfenol resveratrol kromě protinádorových účinků působí preventivně proti vzniku aterosklerózy tak, že snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám. V červeném víně se ho podle výzkumu nachází padesátkrát až stokrát více než v bílém víně.
Víno lze podle posledních výzkumů považovat za jeden z nejúčinnějších léků k prevenci srdečních a cévních onemocnění, a to jak díky obsahu alkoholu, tak flavonoidů. Proto i bylinné kapky na bázi alkoholu firmy Diochi jsou v tomto směru výjimečné.

Pozitivní účinky výtažků z vína:

  • Antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky
  • Ochrana DNA buněk
  • Snižují hladinu cukru v krvi a příznivě působí při chudokrevnosti.
  • Zvyšují počet červených krvinek a množství hemoglobinu
  • Zlepšují a ochraňují srdce a cévy
  • Napomáhají snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • Brzdí shlukování krevních destiček, podporují tvorbu oxidu dusného, a tím rozšiřují cévy. Aktivují sirtuin SIRT 1, a tím upravují vysoký krevní tlak; obsažený myricetin též snižuje krevní tlak
  • Působí příznivě při srdečních arytmiích a ischemické mrtvici
  • Potlačují záněty a ochraňují nervy, což je velkým přínosem při Parkinsonově a Alzheimerově nemoci
  • Mají protizánětlivé účinky a antioxidačními účinky, chrání ledviny
  • Účinky na orgány, zažívací systém, metabolismus, imunitu a další účinky
  • Vyživují a ochraňují játra, ledviny, snižují jaterní hodnoty ALT a AST a TBARS
  • Zlepšují histopatologické změny v játrech
  • Snižují tvorbu volných radikálů, které vznikají ve zvýšené normě při diabetu
  • Jsou protialergické a zlepšují citlivost na inzulin, například myricetin
  • Mají antioxidační účinky několikanásobně silnější než vitamin E, a tím zpomalují stárnutí buněk
  • Podporují růst kostí, modulují imunitní systém a energetický metabolismus
  • Podporují hubnutí
  • Zlepšují psychiku syndromu menopauzy – tam, kde už chybí vaječníky, nebo jsou nefunkční. Snižují úroveň oxidačního stresu

Obsahové látky vinných slupek a semínek: polyfenoly antokyany, anthokyanidiny, fenolové kyseliny, kyselina kaftarová, ferulová, kávová, galová, katechin, epigalokatechin galat, rutin, malvidin-3-O-glykosid a malvidin-3-O-p-kumaroglykosid, myricetin, quercetin-3-O-glykosid, stilben deriváty resveratrolu, resveratrol-3-O-glykosid, peonidin, malvidin a další.

Optimální množství flavonoidů vám zajistí unikátní potravinový doplněk CDFlavonoidy, kde je působení flavonoidů navíc posilněno vitaminem C a D.
Dávkování 1-2 kapsle denně.

Vitamin D

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 29. březen 2016

Vitamin D

Je pro lidský organismus nenahraditelný. Podporuje stavbu kostry, napomáhá regulovat výměnu fosforu a vápníků. Tato výměna napomáhá ke správnému vývoji kostry, zubů. Je důležitý pro imunitní systém, může chránit před některými typy rakovin a infekčními respiračními chorobami. Nedostatek vitaminu D způsobuje často ortopedické změny, jako např. různé deformace páteře, končetin, pánve apod.

Vitamin D3 (Calciferol) 25 mcg v kapsli (1000 IU)

Přirozeně vyskytující se forma vitaminu D. Vytváří se při pobytu na slunečním záření. Do těla se však dodává i pomocí potravinových doplňků.

Dr. Cedric Garland (profesor rodinné a preventivní medicíny v UC San Diego Moores Cancer Center), řekl médiím své zjištění, že denní dávka vitaminu D u dospělých osob by se měla pohybovat v rozmezí 4000 až 8000 IU, aby byla zajištěna hladina vitaminu D v krvi, potřebná ke snížení rizika na polovinu u několika nemocí – rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, roztroušené sklerózy a cukrovky typu 1.

Jeden z dánských výzkumů dokonce ukázal, že s pomocí vitaminu D se budou moci vytvořit nové typy vakcín k předcházení epidemiím a pandemiím. Další výzkumy nastínily, že jestliže pochopíme funkci vitaminu D v lidském imunitním systému, výrazně tak můžeme pomoci kontrole imunitní reakce např. při transplantaci orgánů. Díky tomuto výzkumu možná dokážeme předejít tomu, aby lidské tělo transplantovaný orgán lépe přijalo.

Vitamin D dokáže pomáhat s léčbou nádorového bujení, a to hlavně v oblasti střev. Má dobré účinky při snižování rizika zhoubných nádorů prsu a jeho vysoká hladina v těle zlepšuje zdravotní prognózu.

Pomáhá nás chránit před autoimunitními onemocněními, jako je např. Crohnova choroba, roztroušená skleróza.

 Kdy užívat vitamin D?

Doporučuje se užívat při osteoporóze, nádorovém onemocnění, nemocech kostí, rachitidě, křivici a zánětech kloubů.

Příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Má ochranný vliv na kardiovaskulární systém.

Při užívání kortikosteroidů a léků proti křečím apod.

Pomáhá vstřebávání vitaminu A.

Aby výše zmíněné funkce vitamin D mohl plnit, musí být v těle v dostatečně vysokém množství. Jinak se všechen spotřebuje v ledvinách na udržování správné hladiny vápníku v krvi.

Většina současné populace má vitaminu D nedostatek.

Oficiální doporučení ohledně hladin vitaminu D se liší, ale mělo by se přijímat.

Jak přirozeně doplňovat vitamin D3?

Zvýšenou potřebu vitaminu D lze pokrýt pestrou stravou, zejména konzumací tučných ryb (například lososa či makrely), vajec, mléka a jater. Nebo užíváním vitaminových doplňků. Optimální dávka je až 25 mikrogramů vitaminu D denně.

Tromboserin multivitamín. Dávkování 1 kapsle 1-3x denně, nebo 2 kapsle 1-2x denně.

CDFlavonoidy. Dávkování 1-2 kapsle denně.



Alergie 1. část

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 23. březen 2016

Alergie 1. část

Pokud se cizorodá látka – antigen – dostane do organismu, začne se vytvářet imunitní odpověď. Ta závisí na charakteru antigenu.

První reakcí může být obranná (na většinu mikroorganismů), jindy může organismus vyvinout reakci alergickou (antigen = alergen) a v neposlední řadě autoimunitní (na vlastní antigeny reaguje organismus jako na cizí). Podstatou všech těchto reakcí je vznik zánětu (reakce na infekci, ale i alergický a autoimunitní zánět).
Alergie a autoimunita patří k nepřiměřeným reakcím imunitního systému. Ty můžeme rozdělit na čtyři skupiny. Podstatou těchto reakcí je již výše zmiňovaný zánět.
1. Reakce časného typu (anafylaktická) – způsobená protilátkami IgE – vznik alergických chorob.
2. Cytotoxická reakce – protilátkami IgG a IgM – jsou namířené proti antigenům vlastních buněk – vznik autoimunitních chorob.
3. Imunokomplexový typ – reakce vzniká působením imunokomplexů složených z antigenu a protilátky, tyto imunokomplexy se usazují v různých tkáních a orgánech a vyvolávají zde místní zánětlivou reakci, čímž postupně dochází k poškození tkání – vznik imunokomplexových alergických i autoimunitních chorob
4. Opožděný typ – vzniká působením imunitních buněk – Th1 lymfocytů, makrofágů, někdy i cytokinů – vznik autoimunitních i alergických chorob.
5. Reakce proti buněčným receptorům – vznik autoimunitních chorob.

Zánět
Zánět je nejstarší obranný mechanismus, je to odpověď organismu na poškození buněk a tkání škodlivinou neboli noxou.
Noxy – mechanické faktory – odřeniny, řezné rány, otlaky
fyzikální faktory – popálení, opaření
chemické faktory – poleptání kyselinami, louhy
nutriční – nedostatek živin (bílkovin, vitaminů), kyslíku
biologické – viry, plísně, bakterie
Cílem zánětlivé reakce je zhojení poškozené tkáně, likvidace škodliviny, ohraničení reakce.
Zánět může mít podobu lokální reakce, nebo celkové (v celém organismu).
Lokální reakce se vyznačuje pěti znaky zánětu:
- rubor – zarudnutí
- tumor – otok, zduření postiženého místa
- calor – zvýšená teplota místa oproti okolí
- dolor – bolestivost
- functio laesa – poškození funkce
Celková reakce se projeví celkovými příznaky, jako je horečka.
Zánět může být obranný – vede k odstranění vyvolávajícího činitele bez poškození tkáně (akutní zánět), anebo poškozující, u něhož vyvolávajícího činitele nemůžeme odstranit, protože se stále obnovuje. Tím dochází ke stálému poškozování tkání (chronický zánět, alergický, autoimunitní).
V akutní fázi zánětu se uplatňují zejména neutrofilní leukocyty, při chronickém zánětu jde především o makrofágy a T lymfocyty. Z výše uvedených buněk se začnou uvolňovat mediátory zánětu (cytokiny, prostaglandiny, chemokiny), které pak způsobují zvýšenou propustnost kapilár, hromadění tekutin v místě zánětu, vznik otoku, zarudnutí, bolestivosti apod. V podstatě akutní zánětlivá reakce je pro organismus prospěšná, imunitní systém se díky ní cvičí, organismus je tím posílen. Jiné typy zánětu ovšem moc žádoucí nejsou, protože jsou pro organismus naopak poškozující. Naše západní medicína se snaží všechny typy zánětu utlumit protizánětlivými preparáty, zejména u autoimunitních chorob. Ale sami známe stav, kdy tlumíme i akutní zánět celkový (horečku jako reakci na cizorodou škodlivinu) s cílem ulevit si od nepříjemných příznaků, které jej provází.

Alergické reakce
Zde jde o imunitní odpověď organismu na neškodné antigeny = alergeny. Tyto reakce nejsou normální, jsou hypersenzitivní, přecitlivělé. U zdravých jedinců k nim nedochází. Na podkladě alergických reakcí dochází ke vzniku alergických chorob (senná rýma, astma, kopřivka atd.). Podkladem alergických chorob je alergický zánět se všemi jejich projevy (u alergického zánětu spojivek například vidíme otok, zarudnutí, hypersekreci – slzení, pálení a zhoršení funkce – hůř se nám budou otvírat a zavírat víčka). Alergický zánět může být akutní, jednorázový (například po požití určité potraviny, která vyvolá alergii a nikdy více se s ní nesetkáme), ale většina zánětů je chronických, takže postupně dochází k poškozování tkání daného orgánu (například nosní sliznice změněná alergickým zánětem je zbytnělá, oteklá, někdy se na ní tvoří polypy, má bledou barvu).
Alergie je z pohledu klasické medicíny prakticky zbytečná reakce imunitního systému. Z pohledu celostní medicíny nám ale říká: něco v našem těle není v pořádku. Kdyby bylo, organismus by nikdy neprodukoval alergické reakce.

Alergie
Alergie je výsledek alergické reakce vyvolané alergenem. Dochází k protilátkové odpovědi v třídě IgE (normální antigen – např. bakterie – vyvolává tvorbu protilátek typu IgG, IgM). Protilátka IgE se naváže na Fc receptory žírných buněk a bazofilů, někdy eozinofilů. Na těchto receptorech pak čekají na další kontakt s alergenem, aby díky tomu došlo k uvolnění histaminu a dalších působků z nitra buněk. Alergie časného typu má dva stupně reakce:
1. fáze senzibilizace – dochází k tvorbě IgE při prvním kontaktu s alergenem, jde tu o vazbu na receptory
2. fáze aktivace – dochází k uvolňování mediátorů po druhém a dalším setkání s týmž alergenem. Druhý stupeň je velmi rychlý = anafylaktický typ (astma, kopřivka, senná rýma, potravinová alergie)
Opožděná přecitlivělost je typ alergických reakcí způsobený T lymfocyty a makrofágy, nikoli IgE. Odpověď trvá několik hodin až dnů (ekzém). Imunokomplexová přecitlivělost je způsobena protilátkami IgG a IgM – ty ve formě imunokomplexů s antigenem způsobují například v plicích alergickou alveolitidu.
Při časné reakci se uvolňují histamin, enzymy, cytokiny, proteoglukany, při opožděné reakci se některé mediátory teprve syntetizují (některé prostaglandiny, leukotrieny, faktor aktivující trombocyty). Význam tohoto dělení spočívá v tom, že po první alergické reakci (časného typu), např. astmatickém záchvatu, se po jeho zaléčení může objevit další, který je způsoben právě mediátory opožděné reakce aktivace.
Hlavní mediátor alergických reakcí – histamin (a další mediátory – serotonin, bradykinin, prostaglandiny, leukotrieny) vede ke stahům hladké svaloviny (například průdušinek), rozšiřuje malé kapiláry, zvyšuje jejich propustnost, zvyšuje hypersekreci hlenu, zhoršuje nosní průchodnost, vyvolává alergické bolesti hlavy, vede k otokům.

Anafylaxe je prudká reakce při opakovaném kontaktu s alergenem (může vyústit až v anafylaktický šok).
Atopie je geneticky podmíněná přecitlivělost. Atopie zhoršuje průběh alergických reakcí.

Fakta
Alergií dnes trpí každý čtvrtý člověk. Alergie je civilizační nemoc. Alergické choroby mohou jít ruku v ruce s chorobami autoimunitními.
Příčiny alergie:
- imunopatologické – spočívají v reaktivitě imunitního systému
- environmentální – spočívají v životním prostředí
- genetické
- neuroendokrinní (účast neuropeptidů a neurotransmiterů – působků nervového systému, z čehož vyplývá, že příčinou alergických reakcí nemusí být přítomný alergen, ale roli hraje i stres – např. astmatický záchvat lze vyvolat stresem)
Zastavme se u environmentálních příčin. Alergeny pocházejí ze vzduchu, potravy, bytového, pracovního prostředí, může jít o kosmetické, prací přípravky, léčiva, barviva, chemické čisticí prostředky, insekticidy, pesticidy, otěr pneumatik, zplodiny automobilového průmyslu atd. Existují i zkřížené reakce na alergeny. Opakovaně při EAV diagnostice vychází vztah mezi pylovými a potravinovými alergiemi. To znamená, že pokud je člověk alergický na jakékoli pyly, pak má i skrytou potravinovou alergii, o které ani nemusí vědět.
Druhy alergenů:
- vzdušné alergeny – pyly, prachové částice, chemické látky – zplodiny průmyslu, výfukové plyny, spreje, vůně – zejména uměle vyrobené
- bytové prostředí – kobercová vlákna, impregnace, formaldehyd z nábytku a jiné chemické látky, které se uvolňují z potahových látek, závěsů, koberců, nábytku, laminátových podlah, plastů (např. lepidla), plísně
- živočišná říše – srst koček, psů, roztoči, vosy, včely apod.
- léky – antibiotika, analgetika, hormony, očkovací látky a další léky
- potravinové alergeny – mléko, lepek, sója, kukuřice, vejce, ovoce, zelenina, koření, kakao, některá potravinová aditiva („éčka"), ořechy, luštěniny
- chemický průmysl – dezinfekční přípravky, insekticidy, pesticidy, výfukové plyny, spreje, hnojiva, prací prostředky – prací prášky, máchadla, barvy na vlasy, kosmetika, nátěrové hmoty, lepidla, exhaláty chemických závodů, chlor ve vodě, bazénová chemie
- kosmetický průmysl – krémy, dekorativní kosmetika, parfémy, tekutá mýdla, zubní pasty
- ostatní – bižuterie (kovy – zinek, nikl, hliník, stříbro), pracovní alergeny a jiné
V dnešní době se alergenem může stát prakticky jakákoli látka. Velkým problémem pro vznik alergií je to, co jíme a pijeme. „Éčka" obsažená v potravinách sice prodlužují trvanlivost, zlepšují optické vlastnosti potravin, ale tyto potraviny se velice vzdalují přirozeným přírodním produktům. Za aditivy se ukrývají barviva, sladidla, konzervanty. Například hranolky, které kupujeme jako zmražené, se nejprve koupou v louhu sodném, který rozloží slupky, pak se převaří ve vodě se siřičitany nebo fosforečnany, aby si zachovaly žlutou barvu, aby nehnědly. Proč takové potraviny konzumujeme? Určitě by nás nenapadlo konzumovat tyto chemické látky samotné. Tak proč je jíme spolu s potravinami? Zvykli jsme si v naší uspěchané době nakupovat polotovary, ale už si neuvědomujeme, jakého trojského koně si pouštíme do svého organismu. Zvykli jsme si na to, že „devět z deseti zubních lékařů doporučuje žvýkačky bez cukru", ale zavíráme oči před tím, že místo cukru konzumujeme chemikálii, která má prokázané kancerogenní (rakovinotvorné) účinky. Z kancerogenních účinků jsou obviňovány i dusičnany a dusitany, běžné přísady v uzenářských výrobcích i v rychlené zelenině.
Když si sáhneme do svědomí, když si uvědomíme, co denně konzumujeme, včetně pečiva, které obsahuje mnoho kypřicích a protispékavých látek a látek podporujících jeho trvanlivost, najdeme alespoň jednu potravinu, která je přírodní, čistá, bez přítomnosti chemikálií? Podle mého názoru veškeré civilizační choroby včetně alergií jsou krutou daní za naše pohodlí, za náš uspěchaný život. Spousta pacientů se mě ptá, proč právě já, proč mám alergii, proč trpím autoimunitním onemocněním, proč mám nádor?
Zkuste si odpovědět sami. Myslím, že to není složité. Jde jen o to, připustit si, že je to tak. Veškerá „chemie" narušuje přírodní zákony v našem okolí, ale i v našem organismu. Mnozí z vás namítnou, že prakticky všichni se takto stravujeme. Nebo když vidíme určitou potravinu v reklamě v televizi, napadne nás, že jde asi o kvalitní produkt, jinak by jej tam přece nedávali; nebo přece tyhle léky musím brát, když mi je doktor napsal... Zkusme použít zdravý rozum, zkusme hledat to nejmenší zlo mezi všemi. Proč pít barevné limonády, když mohu pít vodu? Proč brát chemické léky, když máme i jiné možnosti? Proč jíst různé pochutiny včetně chipsů, když mohu žít bez nich?
Naše zdraví máme plně ve svých rukou. A to si musíme uvědomit. Ano, něco je dáno geneticky, ale pokud to vím (například že alergie má i dědičnou složku), o to víc musím přehodnotit a změnit svůj život, když nechci onemocnět. Budu-li opakovaně požívat mléko, i když vím, že mám po něm průjmy, pak si vědomě ničím střeva a důsledky se pochopitelně dostaví. Ne hned, ale s odstupem několika let. V současné době se civilizační choroby začínají vyskytovat čím dál dřív (v časnějším věku života). Každý máme nějakou tu svoji nemoc. Rozhlédněte se ve svém okolí, kolik lidí byste mohli označit za zcela zdravé? Já jich v mém věku ve svém okolí moc nemám. Jeden má chronický kašel, další alergii, jiný vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, další trpí obezitou, chronickými bolestmi hlavy, jiný špatně vidí a má zvýšený nitrooční tlak. O dalšího se čas od času pokouší srdeční arytmie, někdo již trpí nádorovým onemocněním. Zkuste najít zdravého. A pak je tu ještě jedna věc: pokud již mám nějakou nemoc, jak se k ní stavím?! Budu-li mít chronické bolesti hlavy, je otázka, zda půjdu cestou alopatických léků, tedy pravidelného užívání analgetik, anebo cestou detoxikace jater, ledvin a vůbec celkové detoxikace organismu, po níž bolesti hlavy mohou vymizet. Co je lepší? Co je rychlejší? Co je náročnější (časově i finančně)? Co je pohodlnější?

 

Alergie 2. část

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 23. březen 2016

Alergie 2. část

Minulý článek jsme věnovali teoretickým poznatkům o alergiích. Nyní navážeme pokračováním o zvládání alergií přírodním způsobem a potravinových alergiích, zejména na lepek a mléčnou bílkovinu.

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému. Jde o odpověď na určité dráždění. To, jak jsme již uvedli, je způsobeno toxickými látkami, které se v organismu hromadí. Chronické dráždění vede k nepřiměřeným reakcím prakticky i na obyčejnou látku, na niž jsme nikdy předtím alergičtí nebyli. Toxiny dráždí i nervový systém, ten pak dokáže spouštět alergie právě uvolňováním svých nervových působků. V neposlední řadě genetická informace a takzvané epigenetické prostředí (prostředí, v němž geny pracují) jsou změněny chemickými látkami, které mohly geny zmutovat, a ty pak pracují špatně, nebo jinak, než se od nich očekává. Zmutované geny špatně kontrolují nebo řídí určité reakce imunitního systému.

Jak to vidí medicína
Klasická západní medicína uznává i faktory, které se uplatňují při vzniku atopie (geneticky ovlivněná alergie), a to naprosto sterilní prostředí bez mikroorganismů, které se snažíme v současné době vytvářet, časté a zbytečné očkování, zneužívání antibiotik, nedostatek probiotických kultur ve střevě, potraviny obohacené aditivy, a konečně násobící se stresy. S tím nelze než souhlasit.
Jediným východiskem proto je udržovat organismus v dobrém stavu, prostý chemických látek, jak jen to jde. Ideální je pečovat o svoje orgány, zejména ty, které se účastní přeměny toxických látek s jejich následným vylučováním z organismu, jako jsou játra (největší chemická továrna v těle), ledviny, lymfatický systém, střevo. Čisté střevo je jedním z předpokladů pro fungující imunitní systém (60 % imunitního systému se nachází právě ve střevě).

Zdravý životní styl
Zkusme uvážlivě kontrolovat, co jíme, pijeme, jaké léky přijímáme (včetně hormonální antikoncepce – neberme ji jen proto, že je to moderní; nebo hormonů v klimakteriu), zamysleme se nad zneužíváním analgetik, antibiotik, zbytečným očkováním s výhradně komerčním podtextem a dobře propracovanými reklamami, které ty neočkované vyděsí přímo k smrti), zkusme řešit stresy spíše přírodními prostředky (fytoterapie – bylinky, Bachova květová terapie, homeopatie) než užíváním anxiolytik, antidepresiv, prostředků na spaní. Zkusme se podívat, co si oblékáme (samá umělá vlákna), jakými hmotami se obklopujeme, jak trávíme volný čas, kolik času věnujeme sobě, relaxaci, pohybovým aktivitám. Tedy jen tehdy, pokud nám záleží na našem zdraví. „Mám ráda" typ lidí, kteří, když mají nějaký zlozvyk, například kouření, říkají: „No a co, na něco umřít musím." Teď už jsem ve věku, kdy tito lidé například onemocněli rakovinou plic a ptají se, proč oni. Co by za to teď dali, kdyby mohli vše vrátit zpět. Když jsme mladí, máme velké řeči, zbytečně „machrujeme", hazardujeme se zdravím. A to se nám vždycky vymstí. Obézní lidé, kteří rádi jedí, si v mládí také říkají: „No co, tak holt jsem tlustej." Ale za deset dvacet let přijde cévní mozková příhoda a ochrnou na půl těla. Nemohou se hýbat. Kdyby měli normální váhu, neměli by takovou práci s tím, unést své tělo a lépe se pohybovat, i kdyby byli ochrnutí. Stejně tak další příklad u rozpadajících se kyčelních kloubů trpících těžkou artrózou. Opět otázka stopadesátikilového člověka, proč se to stalo zrovna mně? Občas ztrácím chuť tohle vysvětlovat. Znovu si musíme uvědomit, že jsme to jen my sami, kdo je zodpovědný za své zdraví.

Varianty řešení
Bylinné preparáty Diochi poskytují dokonalý arzenál pro detoxikaci, očistu a udržování organismu v dobré kondici. Všechny preparáty včetně čajů obsahují bylinky, které mají výrazné protizánětlivé účinky. Ty se projevují tím, že například zabraňují degranulaci, a tím uvolňování zánětlivých mediátorů z buněk imunitního systému. Navíc mají mohutné protimikrobiální (protivirové, protibakteriální, protiplísňové a protiparazitární) účinky, čímž napomáhají imunitnímu systému v likvidaci noxy – škodliviny. Vyloženě protialergické působení můžeme pozorovat u preparátu Deviral (díky obsahu řepíku a hřebíčkovce). Ten snižuje hladinu mediátorů alergických reakcí – histaminu a serotoninu. S Deviralem začínáme již před nástupem alergické sezony – jako prevence, pak, v rozvinutém stadiu, můžeme zvýšit dávkování. Chtěla bych jen podotknout, že velmi silné alergické reakce lze potlačit opravdu jen účinnými antihistaminiky. Pokud by někdo spoléhal na to, že tyto preparáty nás zbaví alergie náhle při využívání jednoho balení, vůbec nepochopil, o čem jsem psala výše. Pokud trpíme alergií, která má obtěžující a silný průběh, je namístě opravdu nasadit alopatické léky, protože jinak by se náš stav zhoršil mj. ještě o psychické potíže, kdy by nás stíhal pocit bezmoci, pocit, že i když se léčíme, stejně to není v pořádku a že už se nikdy svého problému nezbavíme. To raději ne. Ale chci-li se alergie zbavit, začínám ihned po alergické sezoně s detoxikací. Doporučuji až po sezoně, protože organismus je předrážděný a jak víme, při detoxikaci se uvolňují jedovaté látky a metabolity z depot v organismu, zaplavují tělo a mohou způsobit reverzní reakce, které ještě mohou zhoršit ty stávající alergické, takže k senné rýmě se může například přidat vyrážka, průjem nebo horečka a například zánět dutin nebo kloubů, podle toho, kde v organismu škodlivé noxy jsou a jak rychle se dokážou uvolňovat.
Preparáty Diochi jsou samozřejmě pouze jednou z možností, jak očistit organismus. Jejich působení lze doplnit homeopatickými preparáty, Bachovou květovou terapií či použitím organopreparátů nebo informačních cílených preparátů. Ze zkušenosti mohu uvést, že pacient od pacienta, člověk od člověka se liší. Jeden se zbaví alergie detoxikací jater a ledvin, u jiného tento postup nestačí a je nutné ponořit se hlouběji do imunitního systému, stavu kostní dřeně, genofondu, infekčních ložisek organismu, psychických problémů a detoxikace nervových struktur. Otázka alergií je složitá. Neexistuje jeden jediný preparát, o kterém bych mohla na 100 % říct, že na alergie zabere u každého. A vzhledem k tomu, co jsem uváděla, ani nemůže. Proto hrozně „miluji" veškeré reklamy na jakýkoli preparát (např. aloe vera, chlorela a jiné), které směle hlásají do světa, že právě tento výrobek je to jediné, co potřebujeme a co nás alergie nadobro zbaví. Sami vidíte, že je to hloupost. A to nikterak nezpochybňuji účinky těchto preparátů na jiné potíže! Stejně jako chvástání klasické medicíny, že léčí a vyléčí alergii. I tohle je hloupost! Léčí – možná – ale přesněji řečeno jen tlumí příznaky, tak jako ostatně i při jiných onemocněních. Léčí prakticky až následky, nikoli příčinu.
Budeme-li detoxikovat játra, použijeme Detoxin, Vista clear, Astomin a Gerocel kapsle. (Ten ovšem obsahuje enzymy, což jsou látky bílkovinné povahy a řada alergiků s rýmou nebo astmatem je alergická také na cizorodé bílkoviny, takže požití Gerocelu kapsle u nich může vyvolat křeče v břiše, průjmy, bolesti hlavy i zhoršení dosavadních alergických projevů. Musíme dávat pozor i na ostatní preparáty, protože kvůli obsahu bylin, silic a jiných látek i ony samotné mohou být potenciálním alergenem!) Při detoxikaci ledvin se nejvíce uplatní Diocel, Vista clear, Androzin a Gerocel kapsle. Lymfatický systém pořešíme Diocelem, Diocelem biominerál a Gerocelem kapky. Nesmíme zapomenout ani na to, že psychika značně zhoršuje průběh alergií. Že většina alergiků je v důsledku svého onemocnění značně nervózní, popudlivá, agresivní, úzkostná (tady vidíte i obraz zatížení jednotlivých orgánů: agrese, zloba – játra; úzkost, strach – ledviny; deprese, smutek – plíce). Je třeba pracovat také na psychickém zklidnění, čímž zrušíme i „zaběhané psychické reakce", které pak imunitnímu systému diktují způsob jeho reagování. S výhodou použijeme Levamin k celkovému psychickému vyladění a Nervamin, zejména ke klidnému spánku. Své místo u některých pacientů může mít i Venisfér. Zlepšení reaktivity imunitního systému můžeme dopomoci i pravidelným užíváním Supracidu, kterým pomůžeme odstranit překyselení. Díky zásaditějšímu prostředí pak veškeré enzymy pracují rychleji a lépe, takže i imunitní systém bude lépe fungovat. Preparáty Diochi mají ale i energetickou regulační funkci, dokážou vyrovnávat energie v akupunkturních drahách neboli meridiánech. Energeticky vyrovnaný organismus pak nemá problém, nemá nemoc. I to je důvod, proč mohou pozitivně ovlivnit alergické pochody v organismu.

Zkušenosti z ordinace
Ve své ordinaci řeším, kromě akutních problémů, převážně nemoci chronické. Ze zkušeností mohu uvést, že téměř za každým chronickým onemocněním se skrývá nesnášenlivost lepku nebo mléčné bílkoviny, ačkoli si přímou souvislost s onemocněním pacient, a mnohdy ani jeho alopatický lékař, neuvědomí. Devadesát procent mých pacientů, a dovoluji si tvrdit, že 90 % celkové naší populace, je alergických na mléko, mléčnou bílkovinu nebo nedokáže zpracovat mléčný cukr laktózu kvůli deficitu enzymu laktázy. Téměř stejný počet pacientů v mé ordinaci trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek. Ani tohle klasická medicína neví. Spoustu poruch v důsledku intolerance lepku si již však dokáže dát dohromady, ale jen tehdy, vytestuje-li alergii na lepek, tedy protilátky proti lepku anebo diagnostikuje-li přímo onemocnění týkající se intolerance lepku – celiakii. Pokud toto z krve v testech nevyjde, pak člověk problémy podle klasické medicíny z lepku nemá! Ale již v mnoha případech vidíme, že pacient má potíže, které odpovídají intoleranci (mléka, lepku), přesto je sérologicky negativní, stejně jako existují onemocnění kloubů, jež prokazatelně pacienta sužují, a přesto jsou takzvaně séronegativní – viz revmatoidní artritida a jiné. EAV je 100x citlivější než odběry z krve, diagnostikuje i energetické poruchy, diagnostikuje informace zanesené v organismu.

Pojmy
Co je vlastně celiakie, intolerance lepku, alergie na lepek, co je vlastně lepek? Lepek (gluten) je bílkovina rozpustná v alkoholu, nerozpustná ve vodě. Nachází se v zrnech pšenice (gliadin), v žitě (sekalin), v ječmeni (hordein), v ovsu (avenin). Jejím úkolem je, aby těsto při upečení drželo při sobě – slepené, odtud název lepek. Čím více lepku obilí obsahuje, tím lépe se z dané mouky peče. Nejtoxičtější je lepek pšeničný.
Celiakie je střevní onemocnění, chronické, podle klasické medicíny celoživotní, které se projevuje intolerancí – nesnášenlivostí lepku (hlavními příznaky jsou průjmy a poruchy vstřebávání živin, minerálů, vitaminů, z čehož vyplývají další průvodní potíže). Celiakie může mít genetickou predispozici. K samotné nemoci pak vede například infekce trávicího ústrojí, stres, těhotenství a jiné. Někdy probíhá bezpříznakově, někdy je skrytá. Může se objevit v kterémkoli věku.
Na lepek může být i alergie, která nemusí být doživotní. V ordinaci se ale setkávám s intolerancí lepku více než s alergií a více než s klasickou celiakií. Myslím, že spousta celiakií zůstane v naší medicíně nediagnostikována, přesto člověk potíže má. To, co platí pro vznik celiakie, platí také pro vznik alergie a intolerance – virové a bakteriální záněty střev (např. přechodná intolerance lepku po salmonelóze), antibiotika, dlouhodobý stres, těhotenství, chirurgické zákroky. Konzumace lepku pak vede k zánětům ve střevní sliznici, a tím následně k poruchám vstřebávání. Potom se může projevit chudokrevnost, nedostatek vitaminů A, E, K, D3, rachitis, osteoporóza, otoky z nedostatku bílkovin. Nesnášenlivost lepku má také své mimostřevní potíže:
- kůže – alopecie (ložiskové vypadávání vlasů), vasculitis (cévní potíže) dermatitis herpetiformis Dühring (puchýřky na kůži připomínající herpes)
- plíce – hemosideróza, autoimunitní fibrotizující plicní alveolitida, intersticiální pneumonie, sarkoidóza
- játra – zvýšení jaterních testů, jaterní cirhóza
- srdce – kardiomyopatie, endokarditis
- ledviny – IgA nefropatie, nefrotický syndrom, imunokomplexová glomerulonefritis
- nervový systém – progredující mozečkový syndrom, amyotrofická laterální skleróza, oboustranná okcipitoparietální kalcifikace s epileptickými paroxysmy, migréna, afázie, oční myopatie, periferní neuropatie
- psychika – schizofrenie, autismus, deprese, porucha paměti po 60. roce života, neurózy
- pojivo – Sjögrenův syndrom, revmatoidní arthritis, Raynaudova nemoc
- kosti – latentní osteoporóza
- endokrinologie – diabetes mellitus 1. typu, hypofunkce přištítných tělísek, Addisonova choroba, autoimunitní thyreoiditis, hypogonadismus, pozdní menopauza, poruchy menstruačního cyklu, potraty, předčasná menopauza
- oči – myopatie, retinitis, zánět duhovky, řasnatého tělesa, retinitis pigmentosa
- hematologie – trombocytopenie, autoimunitní hemolytická anémie, nedostatek vitaminu B12, hypochromní anemie nebo makrocytární anemie, hyposplenismus
- dutina ústní – recidivující afty, hypoplazie skloviny, kazivost zubů
- dyspepsie – nadýmání, bolesti břicha, kašovitá stolice, nesnášenlivost laktózy
- mužská neplodnost
- nespecifické záněty střev
Na tomto výčtu vidíte spoustu závažných chorob. Ve své praxi klasického lékaře se s nimi setkávám a díky znalostem celostní medicíny vím, že mohou být způsobeny právě lepkem. Jenže pokud na to lékař nepomyslí a neudělá patřičná vyšetření, pak si tato onemocnění nikdy do souvislosti s lepkem nedá. Řekli byste například, že za intolerancí lepku stojí třeba afty nebo vypadávání vlasů? Z praxe celostní medicíny se opět potvrzuje to, co jsem uváděla na začátku. Skoro 90 % z nás neumí lepek zvládat. Když pacientům s bolestmi kloubů vytestuji nesnášenlivost lepku, děsí se, že by měli držet dietu. Nemohu jim vysvětlit, že dietu nedrží pro mne, nýbrž pro sebe. Ten, kdo tyto souvislosti pochopí a začne dietu držet, okamžitě během několika dnů pocítí úlevu. Už jen ten velký výčet potíží by nás měl varovat před nebezpečností lepku.
Podobné potíže pramení z nesnášenlivosti bílkovin kravského mléka (laktoalbumin – deaktivuje se varem; laktoglobulin – pouze v kravském mléku, lze konzumovat kozí, beta laktoglobulin – v mléku, hovězím i telecím mase; kasein – není deaktivován varem, obsahují ho všechny mléčné výrobky; glykoprotein – v mléce, smetaně, másle).
- příznaky trávicího traktu – odpor k mléku, ublinkávání kojenců, zvracení, střevní koliky, průjmy, příměs krve ve stolici, zácpa, syndrom poruchy vstřebávání
- kůže – atopický ekzém
- dýchací cesty – ucpání nosu bez sekrece, rýma s katarem, svědění nosu, polypy, chrapot, odkašlávání, kašel, recidivující pharyngitis, tracheitis, otitis, bronchitis
- močové cesty – hematurie, leukourie, enuresis nocturna
- oční – otok, překrvení spojivek, zánět bulbu
- krev – chudokrevnost, trombocytopenie, leukopenie
- kosti – bolesti kloubů, otoky, svalové bolesti
- celkové příznaky – nadměrné pocení po požití mléka, dlouhodobá únava, hyperaktivita, poruchy spánku, nespavost, strach, poruchy soustředění, migrény, zvýšená teplota
Opět je to výčet mnoha problémů, kterými trpí značná část populace, aniž by to ovšem přisuzovala intoleranci nebo alergii na mléko. Zkuste se zamyslet nad sebou, svým zdravotním stavem a svými potížemi a nad tím, co jíte. Zkuste zapřemýšlet, jak dostat organismus do rovnováhy, jak ho očistit od nánosů toxinů, jak zlepšit jeho fungování a jak si prodloužit bezbolestný, bezstarostný život, bez nemocí a bez alergií a autoimunitních potíží. O nich zase příště.

 

Vitamin krásy - vitamin C

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 17. březen 2016

Únavu, nedostatek energie, slabost i povadlou kůži může způsobovat nedostatek vitaminu C. Většina živočichů i rostlin je schopna si vitamin C sama vytvářet, člověk je ale odkázán na přísun z vnějších zdrojů. Máme dostatečně pestrý jídelníček a konzumujeme ho v dostatečném množství?

V důsledku nezdravých stravovacích návyků přibližně jeden člověk ze tří trpí nedostatkem vitaminu C. Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Některá léčiva, antikoncepce, nezdravá jídla, kouření, pití kávy, alkoholu, atp. blokují některé vitaminy a ty se pak do těla nedostanou.

Při hypovitaminóze (při částečném nedostatku) týkající se vitaminu C dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran, otokům kloubů, ztrátě zubů, sterilitou, infekcemi. Nedostatek vitaminu C se projevuje zvýšenou únavou, slabostí, bolestmi v kostech a povadlou kůží.

Jak vitamin C působí?

  • Pomáhá tvořit kolagen (látka, která tvoří strukturu kostí, chrupavek, svalů, cévních tkání. Přispívá k dobrému stavu zubů a dásní. Napomáhá k rychlejšímu hojení po operacích. Kolagen dává pevnost konstrukci lidským orgánům)
  • Zvyšuje odolnost proti chladu
  • Napomáhá zvládat stres
  • Chrání před zátěží těžkými kovy
  • Je prevencí proti kardiovaskulárnímu onemocnění a nitrosaminům (potenciálně rakovinotvorné látky v žaludku)
  • Preventivně působí proti vzniku vrásek
  • Předchází vzniku rozšířených žilek a křečových žil
  • Zvyšuje účinnost bílých krvinek
  • Je důležitý pro správnou funkci imunitního systému

Kde vitamin C najdeme?
Nejčastěji jej najdeme ve formě kyseliny L-askorbové v ovoci a v zelenině. Např. v černém bezu, hroznovém víně, rajčatech, paprice apod. Množství vitaminu C v těchto potravinách závisí na různých faktorech např. na klimatu a způsobu skladování.

Jaké jsou formy vitaminu C?
Kyselina L-askorbová (kyselina askorbová, L-enantiomer, E-300) – ve vodě rozpustná látka, vysoce citlivá na teplo a oxidaci. Vyskytuje se především v ovoci.
Askorbyl palmitát (ester vitaminu C)- v tuku rozpustná forma vitaminu C. Dokáže proniknout rychleji a hlouběji. V těle vydrží déle. Navíc stimuluje tzv. fibroblasty (základní buňky vazivové tkáně rozptýlené u člověka v různých částech těla), je tudíž poměrně dost efektivní. Ester vitaminu C je známý pro svou jedinečnou schopnost bránit kožní buňky před poničením volnými radikály, navíc zabraňuje tvorbě vrásek.

Jak dodávat a dávkovat vitamin C?
Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Jak takové množství ale do svého těla dostat? Kvalitní pestrou stravou a také pomocí různých potravinových suplementů. Nejlépe však ve formě perliček, kde se vitamin C postupně uvolňuje 8-12 hodin.

Optimální denní dávku vám zajistí:
CDFlavonoidy, dávkování 1-2 kapsle denně
T CD4 Imuserol kapsle, dávkování 2 kapsle 1-3x denně

EKZÉM Z POHLEDU KLASICKÉ A CELOSTNÍ MEDICÍNY

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 9. březen 2016

Trápí vás nepříjemné svědivé onemocnění kůže? Vyčerpali jste veškeré možnosti, které nabízí klasická medicína? Celostní medicína nabízí jiný pohled na tuto problematiku. Podle ní se nejedná o onemocnění kůže, ale o zatížení jednotlivých částí organizmu toxickými látkami.

Ekzém z hlediska klasické medicíny

Jedná se o kožní onemocnění, které se projevuje výskytem svědivých začervenalých ložisek na kůži, prvním projevem mohou někdy být vodnaté puchýřky, které následně praskají nebo zahnisávají. Většinou je příčina ekzému neznámá, pak ho označujeme za atopický.
Klasická medicína využívá k léčbě antihistaminika a obvykle se neobejde bez lokální aplikace kortikoidů v podobě mastí. Kůži musíme pravidelně i promašťovat. Snažíme se vyvarovat škrabání a poškozování kůže. Mnohdy je tato léčba málo účinná. Po lokální aplikaci kortikoidů dlouhodobě dochází k dalšímu poškozování kůže, oslabování a jizvení (pozor hlavně na obličeji).
Při léčbě se snažíme eliminovat alergeny. Je možné i testování na potravinové alergeny na kožním oddělení či alergologii.

Ekzém z pohledu celostní medicíny

Ekzém vnímá celostní medicína jako problém celého organismu s projevy na kůži, nikoli pouze jako onemocnění kůže. Má své zákonitosti a souvislosti. Podle lokalizace ekzému podle čínské medicíny můžeme přesně usoudit, kde je v organismu problém. Ekzém se může vyskytovat na určitých akupunkturních drahách, na jejich křížení či oblasti, kde jde o větší množství akupunkturních bodů.
Příčinou je organismus zanesený toxickými látkami. Jelikož organismus funguje jako popelnice, to znamená, že ji během života zaplňujeme toxickými látkami z potravy, vzduchu, vody, vůbec životního prostředí, v němž žijeme, metabolity a jinými látkami, které už nedokáže náš detoxikační systém zvládnout, projeví se nakonec tím, že se odpad začne z popelnice po jejím naplnění sypat ven. Přeneseně to znamená, že organismus si chrání své důležité orgány, a pokud jsou již přetížené, vyplaví toxiny do periferie, ven, na kůži. Takže například ekzémy kolem kotníků a v podkolení svědčí o zátěži ledvin, močového měchýře, ekzém na nártech zase o zatížení jater a slinivky, ekzém na horních končetinách a v loktech o zatíženém střevu a podobně.

Příčiny ekzému z hlediska celostní medicíny

Nejčastěji naměříme (pomocí EAV) potravinovou alergii. Téměř 90 % pacientů s ekzémem trpí alergií či nesnášenlivostí mléčné bílkoviny, v 80 % jde o problémy s lepkem a jeho metabolitem gliadinem. Další jsou alergie na ovoce, zeleninu, kakao, sóju a další látky. Není tak důležité to, co člověk jednou sní, ale to, co jí denně. A mléčné výrobky či mouku s lepkem denně jíme! Denně jsme vystavováni tlaku reklam na nové mléčné výrobky, „Jogurtový nápoj každé ráno pro lepší imunitu" (ale také pro každodenní zhoršení a zahlenění alergiků, ekzematiků, astmatiků), výborné křupavé pečivo ještě měkčí a jemnější, „Sušenky na dobré ráno" a další a další.

Jak se tedy zbavit ekzému pomocí celostní medicíny?

Natrvalo cílenou detoxikací pomocí informačních a biorezonančních preparátů. Příznaky lze efektně vyřešit homeopatickými léky. Během detoxikace a léčby nesmíme zapomenout, že ekzém je jen výsledek zanesení orgánů. Musíme nejprve uvolnit detoxikační cesty v organismu, a to lymfatický systém. Pokud začneme s detoxikací jater, či dokonce hned střev, protože ve střevech máme uloženu součást imunitního systému, pak se můžeme šeredně spálit, protože veškeré uvolněné toxické látky z těchto orgánů ekzém stoprocentně zhorší! Takže nezapomeňte, jako první čistěte lymfatický systém a dále ledviny, které ho ovládají. Můžeme postupně čistit kůži a podkoží, ale nebude to mít zpočátku tak výrazný efekt. Pacientovi nejvíce ulevíme dietou, pokud na ni přistoupí. Akutní projevy se homeopatickými preparáty zlepší do týdne, detoxikace trvá rok i dva. Teprve po detoxikaci lymfy, ledvin, jater a kůže dočistíme střevo.

Kůže z hlediska čínské medicíny patří pod okruh plíce–tlusté střevo, takže nezapomeneme také očistit tyto dva orgány, zejména od infekčních ložisek. Navíc mazové žlázy spadají pod játra, což je další důvod detoxikace jater. Je potřeba ošetřit i nervový systém a psychiku, která je u alergiků narušená.

Z bioinformačních preparátů mám u ekzému nejlepší zkušenosti s podáváním Levaminu pro jeho dokonalý vztah k detoxikaci kůže (vychází u všech ekzémů), ostatní preparáty používám k detoxikaci orgánů: Diocel – lymfatický systém, Detoxin, Intocel – játra. Nesmíme zapomenout na výše uvedené o postupu detoxikace, abychom ekzém nezhoršili.

Na závěr bych chtěla zopakovat, že ekzém není jednoduchá záležitost. Detoxikace organismu vyžaduje velkou trpělivost. Mnohdy po zaléčení ekzému homeopatiky dojde do týdne ke zlepšení, které se dále prohlubuje. V této době pacienti obvykle přestanou mít chuť na další detoxikaci, protože nepříjemné projevy odezněly, ale netuší, že se budou vracet. Homeopatie to pak řeší postupem u chronických projevů a konstitučními léky. To je proces poměrně zdlouhavější než detoxikace, alespoň podle mé zkušenosti. Pak dojdou k přesvědčení, že další léčba je jen vyhazováním peněz a že už ji vlastně nepotřebují. Ale to je omyl. Pro trvalé odstranění potíží je třeba organismus detoxikovat velmi pečlivě a důkladně.

Překyselený organizmus a osteoporóza

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 19. únor 2016

Zdravé kosti nám nezajistí jen dostatečný přísun vápníku, ale hlavně optimální ph organizmu. Překyselený organizmus má naopak za následek jejich řídnutí a může vést ke vzniku rakoviny a dalších civilizačních chorob.

Pro naše tělo je naprosto zásadní a prioritní udržet určité malé rozmezí hodnot pH krve. Toto rozmezí je určeno hraničními hodnotami 7,35 - 7,45. Větší odchylky od tohoto rozmezí již nejsou slučitelné se životem. Při nedostatku zásaditých minerálních látek v krvi si naše tělo tyto prvky za účelem udržení pH hodnoty krve stahuje z ostatních tělesných prostor. Největší zásobárnou zásaditých látek (vápníku) jsou kosti, a tak tedy v případě potřeby dochází k odbourávání kostní hmoty a uvolněný vápník se použije na neutralizaci přebytečných kyselin. Obdobný mechanismus funguje i u zubů. Proto je v tomto světle osteoporóza (úbytek kostních minerálu) především záležitostí překyselení těla. Zvýšená konzumace mléčných výrobků tedy v takovém případě není řešením, jelikož ty svou reakcí v těle jen nadále přispívají k překyselenému stavu.

Faktory způsobující překyselení organismu:
1. Převaha kyselinotvorných potravin ve stravě.
2. Nadměrné množství zkonzumované potravy v jednom jídle. Přejídání vede ke tvorbě kyselin i v případě, že jíme převážně zásadotvornou stravu. Přemíru jídla již naše tělo nedokáže efektivně strávit.
3. Nesnášenlivost určité potraviny nebo její části (různé alergie, intolerance apod.)
4. Konzumace potravy v pozdních večerních hodinách a jedení na noc. Uvádí se, že jídlo na večer, obecně po 17 až 19 hod., vede k neúplnému trávení potravy a následně k tvorbě kyselin v organismu.
5. Nadmíra stresu v našem životě. Při stresu naše tělo tvoří nadbytek kyselin.
6. Konzumace potravin ve stresu či jiném emočním vypětí. Opět vede k neúplnému strávení potravy.
7. Naše dlouhodobé i momentální negativní emociální ladění (rozčílení, hněv, zloba atd.), negativní myšlení obecně.
8. Nedostatečná fyzická aktivita (nedostatečné okysličení těla, snížená látková výměna).

Potraviny silně tvořící zásady
• zeleninové šťávy
• pšeničné klíčky
• bylinkový čaj
• zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd.
• omnimolekulární rostlinné potraviny, např. WurzelKraft
• slunečnicová semena

Potraviny slabě tvořící zásady
• plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd.
• podmáslí
• výběrové nebo čerstvé syrové mléko
• quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
• klíčky špaldy
• obilná káva
• avokádo
• med
• čočka, hrách, zelené a žluté fazole

Potraviny slabě tvořící kyseliny
• ovocné šťávy
• lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle
• pšeničná celozrnná mouka
• žitná celozrnná mouka
• celozrnný „knäckebrot"
• celozrnný chléb
• výrobky z celozrnného šrotu
• máslo
• tvaroh
• jogurt
• rýže, loupaná, vařená
• burské a paraořechy

Potraviny a poživatiny silně tvořící kyseliny - pro organizmus nevhodné
• zrnková káva
• černý čaj
• alkohol
• všechny nápoje typu cola a limonáda ¨
• živočišné bílkoviny jako např. maso, uzeniny, ryby
• „fast food" a hotová jídla
• většina mléčných výrobků, jako např. tvrdý sýr atd.
• průmyslový cukr, sladidla a sladkosti
• bílá mouka a výrobky z ní

Upřednostňujte potraviny, které mají zásadotvorné působení na organizmus!

Diagnostika podle tradiční čínské medicíny

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 14. leden 2016
Tradiční čínská medicína se od naší školské západní liší celostním přístupem k člověku. Vnímá ho jako jednotlivý (a jedinečný) kamének mozaiky celého vesmíru, kdy člověk sám je současně mozaikou tvořenou jednotlivými kaménky, ve kterých se zpět odráží celý vesmír.

Každý orgán vykonává určité úkoly, přičemž je propojen s ostatními orgány a částmi těla, které ovlivňuje a současně je jimi sám ovlivňován. Základem fungování organismu je činnost pěti orgánů cang (játra, srdce, slezina, plíce, ledviny), které s využitím své specifické čchi řídí všechny základní funkce těla prostřednictvím sítí vztahů mezi sebou navzájem i mezi takzvanými dutými orgány fu k nim přiřazenými (žlučník, tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř a tři zářiče) a ostatními částmi těla spadajícími pod jejich vliv.

Vztahy mezi orgány cang

Vezměme si jako příklad slezinu. Jejím úkolem je vytvářet z přijaté potravy takzvanou postnatální esenci ťing, která zajišťuje existenci a chod organismu. K tomu slezina potřebuje podporu ostatních orgánů cang. Játra umožňují vnitřní průchodnost organismu potřebnou pro trávení; srdce řídí pohyb i kvalitu krve, se kterou je esence smíchávána; plíce řídí celkový mechanismus čchi v těle nezbytný i pro proudění esence ledvin, jež jsou zdrojem vrozené čchi zajišťující funkci všech orgánů, a tedy i sleziny.

Vztahy mezi orgány cang a dutými orgány fu

Jak jsme již řekli, ke každému orgánu cang přináleží jeho párový orgán fu, který je s ním funkčně spojen a je na něm závislý. Tak například žlučník, který shromažďuje žluč, a tím napomáhá trávení, je závislý na funkci jater, protože žluč vzniká přeměnou přebytkové jaterní čchi. Tyto vazby zajišťují celistvost lidského těla v takzvaném vztahu povrch–nitro. K jinovým orgánům cang (nitro) přináležejí jangové orgány fu (povrch). Jistě nás již nemůže překvapit, že i orgány fu jsou mezi sebou vzájemně propojeny.

Vztahy mezi orgány cang a určitými tkáněmi i částmi organismu

Orgány cang pomocí své vlastní čchi vyživují a řídí určité části těla. Proto změny nebo poruchy těchto míst nemusí nutně souviset pouze s nimi, ale mohou být odrazem stavu orgánu, pod který spadají. Takto játra souvisejí se šlachami, srdce s cévami, slezina se svalstvem, plíce s kůží a ochlupením, ledviny s kostmi.

Vztahy mezi orgány cang a smyslovými orgány

Smyslové orgány čínská medicína nazývá otvory nebo vývody a nechápe je doslova pouze jako otvory, ale jako vývody čchi příslušných orgánů, které slouží jako brány spojující cangy prostřednictvím čchi s vnějším prostředím. Kvalita fungování smyslových orgánů je podmíněna stavem, v němž se příslušné vnitřní orgány a jejich čchi nacházejí. Čchi jater vychází očima, čchi srdce jazykem, čchi sleziny ústy, čchi plic nosem, čchi ledvin ušima.

Vztahy mezi orgány cang a určitými částmi těla

Kondice orgánů cang se odráží ve změnách jistých částí těla. Situaci, ve které se nacházejí játra, můžeme pozorovat na nehtech, kondici srdce poznáme podle tváře, sleziny podle rtů, plic podle pokožky a ochlupení, stav ledvin podle vlasů. Různé skvrny, výrůstky či zánětlivá ložiska, změny barvy, vlhkosti, bolestivé plochy a podobné defekty kůže, křehké lomivé nehty, suché nebo naopak mastné na konci roztřepené vlasy a jiné projevy, které bychom označili pouze jako kosmetické vady, jsou pro tradiční čínskou medicínu často signálem mnohdy závažnějších problémů, než by se na první pohled mohlo zdát.

Ukázkou propojenosti všech částí lidského těla může být například zhoršení přirozeného chodu plic: za normální situace klesá plicní čchi dolů a podporuje ostatní sestupné procesy v těle. Dojde-li k narušení této činnosti, začne se čchi zahrazovat v hrudníku a vyvolá kašel – typický příznak plicního onemocnění. Následně dojde i k oslabení ledvin, protože k nim voda sestupuje pomocí plicní čchi. Stagnace plic bude blokovat i funkci jater – udržování vnitřní průchodnosti organismu. Protože proudění krve je ovlivňováno pohybem plicní čchi, její stagnace napadá srdce. Oslabí se i slezina tím, že je znesnadňováno stoupání její čchi do plic. Postižení plic se může projevit i v poškození jejich párového orgánu – tlustého střeva, když nedostatečnou podporou sestupných pohybů může dojít k zácpě. Trpět může i vývod plicní čchi – nos; začne se zanášet, ucpávat, zhorší se čich.

Přitom porucha plic nemusela vzniknout jenom v nich, ale stagnaci čchi a kašel může vyvolat některý zevní činitel – vítr, chlad, vlhko a podobně tím, že proniknou do kůže (která je řízena plícemi), v ní zablokují proudění čchi, což zpětně vyvolá zahrazování čchi plic. Kašel ale může způsobit i porucha sleziny, která řídí přepravu tekutin, a tedy i hlenů. Když je čchi sleziny oslabená, hleny se začnou v plicích srážet a dráždí ke kašli. Onemocnění plic mohou zavinit i játra, a to tehdy, když mají příliš mnoho jangu (ohně), který stoupá do plic, vysušuje jejich jin a způsobuje dráždivý kašel. Takto složitě mohou probíhat i poruchy ostatních orgánů.

Diagnostickými metodami jsou vyšetření zrakem, sluchem, dotazování se a zkoumání pulzu.

Pozoruje celkový stav pacienta, ochablost, neklid, prudké pohyby, všímá si jeho vzhledu, barvy pokožky, tváře, nehtů, vlasů atd. a usuzuje podle toho na stav vnitřních orgánů. Velkou pozornost věnuje vzhledu jazyka, protože dráhy čchi všech orgánů tudy procházejí a její vyváženost či nevyváženost se projeví na příslušných partiích jazyka nebo na jeho celkovém vzhledu. Lékař dále naslouchá hlasu pacienta a posuzuje jeho zabarvení, sílu, vzdychání, protože i zde existují souvislosti s tělesnými orgány. Ptá se pacienta na jeho tělesné pocity, nechutenství, předcházející onemocnění. Zvláštní pozornost věnuje pulzu, neboť stav čchi orgánů se přenáší i do pulzu, protože jejich čchi je smíchána s krví. Podle jeho změn lze usuzovat na změny v příslušných orgánech.

Následná léčba je zaměřena na odstranění příčiny, a nemusí proto směřovat na postiženou část organismu. Zánět očí může být způsoben disharmonií jater, a proto nebudou léčeny oči, ale játra. Jestliže však podrobnější vyšetření odhalí, že porucha jater je způsobena nedostatečným přísunem esence ledvin v důsledku jejich oslabenosti, léčeny budou ledviny, a nikoli oči.

(Text vznikl s použitím knihy V. Ando, Klasická čínská medicína, 1995)

Jak na dlouhověkost?

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 10. prosinec 2015

Lidé odpradávna toužili po nekonečném životě. Podle současných názorů to samozřejmě není možné. Ale trochu si život prodloužit určitě možné je. Jak na to a co k tomu aktuálně říká současná věda?
Vědci zjistili, že výrazně urychlit stárnutí dokážou některé nízkokalorické potraviny. Obvinili široce používané přísady do potravin – kyselinu fosforečnou a její soli. Myslí si, že stejně, jako krátí život hlodavcům, činí totéž i nám. Kyselinu fosforečnou obsahuje mimo jiné i světově rozšířený nápoj Coca-Cola.
Chipsy a limonády jsou balastem zkracujícím život. Taková prohlášení slýcháme často. Vždy se u toho zatím argumentovalo přebytkem kalorií, který dává srdci zabrat. Ve zprávě publikované Federací amerických společností experimentální biologie (FASEB) jde nyní o něco zcela jiného. Vedoucí výzkumného týmu Mohamed Shawkat Razzaque z Harvard School of Dental Medicine označil za škodlivinu něco, bez čeho se potravinářský průmysl již neobejde. Tím, co poškozuje srdce, jsou i nekvalitní ztužené tuky, které se používají pro výrobu různých levných čokoládových polev. Objevují se i jako náplně v různých sušenkách a proteinových tyčinkách. Obsahují tzv. „trans kyseliny", a tak u některých pochutin můžeme zkonzumovat maximálně jednu denně, abychom dostáli normám a nepoškozovali si takovými pamlsky svá srdce. Kromě toho i rafinovaný cukr zvyšuje v těle hladinu škodlivého cholesterolu, což také srdci neprospívá. Pro posílení srdce a cév je dobrá kombinace doplňků stravy Venisfér a Vista clear, které obsahují rostliny prospěšné pro srdeční činnost a cévnímu zdraví. Závorník lékařský, jmelí bílé, kurkuma a další rostliny přispívají organismu k udržování normálního krevního tlaku, mají prospěšné účinky na srdeční a cévní činnost.

Co nového o dlouhověkosti?

Japonští vědci nedávno objevili gen, který se u myší projevuje typickými lidskými příznaky stárnutí. Protein, jehož syntézu má tento gen na starosti, souvisí s citlivostí buněk na inzulin. Při pokusech na zvířatech se ukázalo, že zvýšení hladiny proteinu vede k prodloužení života o celou jednu třetinu. Myši, které mají tento gen poškozený mutací, se jeví zpočátku normální a zdravé, ale jen do věku 3–4 týdnů. Poté se u nich začnou objevovat znaky stáří – atrofuje jim kůže, řídnou kosti, vytrácí se pružnost cév a začíná se projevovat rozedma plic. Umírají předčasně ve věku okolo dvou měsíců.

Když vědci zjistili, co tento poškozený gen, a tím i nízká produkce dotyčné bílkoviny dokáže, snažili se přijít na to, co se stane, když si organismus začne sám produkovat více tohoto proteinu. Vytvořili mutantní kmen myší, který si dokázal proteinu tvořit více, než kolik ho mají normální jedinci. Ukázalo se, že tito myší mutanti žili o 19–31 % průměrného normálního „myšího času" déle.

Protein zpomalující stárnutí

Vědci tvrdí, že pomocí konkrétního proteinu umí u mušek zabránit patologickým změnám spojeným s předčasným stárnutím. Jeho obdobu máme v buňkách i my, lidé. Protein sestrin chrání buňky při stresových situacích a zabraňuje předčasnému stárnutí organismu. Badatelé se o sestrin zajímají nejen z důvodu dlouhověkosti blanokřídlého hmyzu, ale také proto, že při jeho nedostatku v buňkách začne tělo akumulovat triglyceridy, dochází k srdečním arytmiím a svaly degenerují. To vše postihne i mladé mušky. Jde tu tedy o překvapivou podobnost s lidskými projevy předčasného stárnutí a s ději, které postihují osoby s nadváhou.

To vedlo vědce z Kalifornské univerzity a z Burnham Institute in La Jolla k dalšímu pokusu. Muškám se sklonem k předčasnému stárnutí začali do pokrmu přidávat syntetickou látku s účinkem sestrinu. Doufali, že jim tím zpozdí nástup jejich smutného údělu. Podařilo se. Synteticky ošetřené mušky žily déle.
Tolik pro zajímavost. Z produktů Diochi je pro dlouhověkost vhodné užívat například doplňky stravy Levamin, Gerocel kapsle a Viraimun, který obsahuje výtažky z hub, jež se v Číně už od nepaměti používají k prodloužení lidského života. Výtažky pomáhají organismu posilovat imunitní systém, což je pro stárnoucího člověka nesmírně důležité. Všechny tyto přírodní produkty obsahují byliny pomáhající zpomalovat procesy stárnutí.

 

Imunita a tak dále

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 30. listopad 2015

Pojmy imunita a imunitní systém slýcháme celkem běžně. Co konkrétního si pod nimi máme představit?

Jak zvládat běžné infekční nemoci

Základní údaje
Nadřazená kategorie: Rubriky
Vytvořeno: 2. listopad 2015

Milí čtenáři, vzhledem k zimnímu času uvedu účinnou léčbu sezonních infekcí, a to bez škodlivé chemie.

Za prvé si uvědomte, že chemické léky (tzv. antipyretika), které srážejí zvýšenou teplotu, vám uzdravení nijak nepřiblíží, ba naopak, mohou pouze zkomplikovat a prodloužit průběh nemoci. Horečka je totiž jedním z přirozených prostředků naší imunity. Při zvýšené tělesné teplotě probíhají imunitní děje rychleji a efektivněji. Navíc tak oblíbený paracetamol (zvaný též pseudoefedrin) je jedovatý a zatěžuje detoxikační orgány (játra, ledviny) a může poškodit bílé krvinky. Nadto se ukládá do mezibuněčné matrix a tak postupně ztěžuje energetickou komunikaci našich buněk, a tím významně narušuje efektivitu imunity. Jeho použití je naprosto nevhodné! Jde o léky jako Paralen, Panadol, Modafen atd. Další velmi oblíbený lék používaný běžně při teplotě i u kojenců (!!) je ibuprofen (Nurofen, Brufen...). Tato chemikálie je ještě toxičtější. Podle mého názoru nemají tyto jedy žádné opodstatnění v léčbě horečnatých stavů. Podlehli jsme (pacienti i lékaři) masivní reklamní kampani farmaceutického průmyslu. Pokud chceme vysokou horečku (např. u kardiaků nebo malých dětí) snížit, použijme přirozený postup – tedy ochlazení. Ať již studené zábaly, nebo vlažnou koupel. Uvedu tři homeopatické léky, které velmi účinně a zároveň bez poškození organismu sníží teplotu. Homeopatika působí svou informací právě na imunitní systém, který pak začne pracovat účinněji a inteligentněji. Základním homeopatikem pro začátek infekčních nemocí je Aconitum. Osvědčila se mi síla léku 30, je možno použít i 15. Tento lék působí pouze první den, pak už méně. Dokáže při včasném použití přimět organismus k uzdravení ještě týž den! Musí se brát opakovaně, třeba po půl hodině. Stačí cucat tři kuličky (to platí u všech homeopatik). Další homeopatikum, které působí antipyreticky, je Belladona. Zde používám sílu 9 nebo 15. Hodí se pro pokročilejší zánět s pocením, neklidem, bušením srdce a žízní. Tím třetím je Ferrum phosphoricum (opět 9 či 15), jež pomáhá při horečkách, kdy je pacient klidný, třeba si čte noviny, nemá moc žízeň a nepotí se. Samo sebou, podle dalších příznaků (kašel, rýma, různé bolesti...) je možné přidat další homeopatické léky. Uvádím několik nejběžnějších. Gelsemium pomáhá, je-li pacient otupělý, má bolesti hlavy, a zejména očí. Eupatorium působí u celkové rozlámanosti s bolestmi svalů a očí. Nux vomica dávám při špatné náladě až vzteku a žaludečních potížích při chřipce. Baptisii zase u zvláštních pocitů, jako by tělo bylo rozděleno na kusy. V popředí bývají nepříjemné psychické vjemy. Bryonia se používá při extrémní suchosti sliznic s ostrými bolestmi a značnou neochotou k pohybu. Lůžko se zdá nesnesitelně tvrdé a nutí pacienta ležet nehnutě. Rhus toxicodendron léčí tzv. kloubní formy chřipek. Maximum potíží spočívá v bolestech velkých kloubů. Zde je paradoxní příznak potřeby neustálého pohybu a nemocný je neklidný – opak Bryonie. Existují i homeopatické směsi osvědčené v léčbě akutních chřipkových infekcí, např. Paragripe (Boiron) nebo Guna React (Guna)... Další zajímavou a moderní kapitolou je použití vlastní sliny, eventuálně hlenu, k přípravě tzv. autopatického léku. Popíšu stručný návod. Tato metoda je vysoce účinná u všech akutních infekcí, především u dětí. Nemocný plivne do malé čisté skleničky (dokonce je možné v nouzi použít i víčko od PET láhve). Pak ji naplní čistou vodou, vylije, opět naplní, vylije atd., 12x za sebou. Pak se obsah vylije jen částečně a zbytek – stačí pár kapek – slouží jako informační lék. Potřísní se jím čelo (třetí oko) a zbytek se rozpustí v ústech. Ideální je, když autopatii provádí sám nemocný, bez přítomnosti jiných lidí, jejichž dech nebo energetické pole může zkreslit konečnou informaci. U malých dětí autopatii provádí matka nebo jiný člen rodiny, u kojenců a malých batolat je možné slinu nasát z úst či nosu kapátkem. Aplikovat je pak vhodné na pupíček. Provádíme alespoň 3x denně a vždy zvýšíme počet nalití/ vylití (potenci) o 2 nebo 3. Provádíme podle potřeby 1–3 dny. Většinou dojde k úzdravě ve velmi krátkém čase. Je možné souběžně užít i vhodný homeopatický či bylinný lék. Důležitá je samozřejmě prevence. Tedy nečekat, až tělo podlehne infekci, ale udržovat imunitní systém moderně řečeno ready. Zde bych vyzdvihl dva homeopatické přípravky, které jsou velmi účinné, Oscillococcinum (Boiron) a Citomix (Guna). Oba silně stimulují protiinfekční imunitu a lze je užívat 1x denně 3–5 kuliček až 1x týdně, podle situace. Také v samotné léčbě je velmi vhodné je použít – 3x denně. Není nutné užívat oba přípravky, stačí jeden z nich. Kombinace však je možná. Dodávám, že zdravá životospráva a dobrá mysl jsou základem zdravé obranyschopnosti... ale to by bylo na jiný článek. Estonská jasnovidná, probuzená lékařka Luule Viilma píše, že pokud se otec s matkou milují čistou láskou, jejich děti jsou zdravé. Nemají důvod k nemoci... A strach z onemocnění (který šíří farmaceuticko- zdravotnický systém) chorobu přímo přitahuje. Až tam jsou kořeny našich chorob. Pomocí homeopatických, správně zvolených informací se můžeme uzdravit ve velmi krátké době a naše imunita je nemocí posílena! Nikoliv narušena, jak je tomu u chemických přípravků. Zde nemohu nezmínit mnohdy zbytečné předepisování antibiotik. Bohužel, i sami pacienti často na lékaře v tomto smyslu tlačí. Tyto syntetické látky mají sloužit pro záchranu života, nikoliv pro běžné infekční nemoci. Antibiotika výrazně narušují celistvost organismu a snižují obranyschopnost. Na rozdíl od homeopatik a jiných přírodních léků postrádají inteligenci. Nadělají v těle více škody než užitku. Velmi často mám v ordinaci děti, které po opakovaně podávaných antibiotikách již ztratily přirozenou imunitu a jsou stále nemocné. Pak jim vytrhnou krční mandle a angíny sice pominou, ale infekce postoupí hlouběji do průdušek a kolotoč antibiotik se opakuje. Pokud se dítě nezačne skutečně léčit, nečeká ho nic dobrého... Mimo oblast homeopatie se mi při zvládání infekčních nemocí osvědčují Vironal kapky (Energy), Baktevir (Diochi),
Stín brokátového závoje (tradiční čínská medicína) – což jsou směsi bylin s antibiotickým účinkem. Vhodné je použití i dalších bylinných směsí pro odvedení studeného větru z napadeného organismu. Na záněty v krku včetně hnisavých angín je možné dát dubové kapky ke kloktání. Svůj význam má také zábal krku s tučným tvarohem či tofu nebo s podušenou cibulí. Z indického lékařství používám zázvor (kořen nakrájet a zalít vřící vodou, pak pít). U silného zahlenění se zimomřivostí a bledostí je vhodné pít odvar z pepře a feferonek. U všech těchto stavů je nutné dopřát tělu klid! A dbát na přísun vody, a to teplé! Přeji vám pevné zdraví!

 

Celostní medicína Počet článků:  83

Poznání Počet článků:  18

Rozhovory Počet článků:  25

Psychologie Počet článků:  12

Osobní rozvoj Počet článků:  19

Novinky Počet článků:  3

Zdraví a krása Počet článků:  79

Pro volné chvíle Počet článků:  15

Co se do Sféry nevešlo Počet článků:  37

Sféra speciál Počet článků:  1

Vaření Počet článků:  17

Spiritualita Počet článků:  1

Strana 6 z 23

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10