
- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
6 porcí – příprava do 60 minut
1 velký květák
3 lžíce olivového oleje
Salsa:
60g nasekaných a vypeckovaných oliv
1 lžíce nasekaných kaparů
½ lžičky sušeného drceného chilli
1 lžíce nasekané čerstvé petržele
60ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
Troubu předehřejte na 160 stupňů celsia. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů a rozkrájejte na 5-6 silných plátků. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut, až se květák začne při krajích opékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte a salsou polijte květákové steaky. Osolit a popepřit dle potřeby. Posypte petrželkou.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
900g brambor
15g oloupaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
2 větší rajčata
4 lžíce rostlinného oleje
¾ lžičky semínek římského kmínu
1 lžička semínek hořčice
1 velká oloupaná cibule
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička garam masaly
½ lžičky chilli koření
1 velká hrst čerstvého nasekaného koriandru
Postup:
Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vsypte brambory a uvařte je do měkka. Pak je nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kostky. Promíchejte zázvor, česnek a čtvrtky rajčete. Velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Vsypte semínka římského kmínu a hořčice a chvíli smažte, pak přidejte cibuli. Smažte asi minutu, přidejte rajčatovou směs, mletá koření a sůl. Smažte zlehka asi 2 minuty, až se směs a vůně propojí. Přidejte kousky rajčat, promíchejte a smažte 3 až 4 minuty, pak vsypte brambory a smažte další 4minuty, aby nasákly kořeněnou šťávou. Je li třeba, dosolte. Nakonec vmíchejte lístky koriandru.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Na bábovku budeme potřebovat:
3 banány
200g pohankové mouky + vysypání formy
120g mletých vlašských ořechů
250ml sójového mléka
2 vejce
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce medu
30g rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání formy
100g hořké čokolády
+ jakékoliv sušené ovoce
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Banány rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou v míse. Postupně k nim přidejte pohankovou mouku, vlašské ořechy, mléko, vejce, sušené ovoce, vlašské ořechy, med a rozpuštěný kokosový olej. Spojte hladké těsto a přidejte nastrouhanou čokoládu. Těsto nalijte do formy a pečte 40-50minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá nebo jen s pár drobnými vlhkými drobky, je bábovka hotová.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Na 4 porce budeme potřebovat:
4 ks filety jakékoli bělomasé ryby
3 cm kousek zázvoru
4 jarní cibulky
100g cherry rajčátek
1 lžíce tamari omáčky
1 lžíce arašídového oleje
2 lžičky sezamového oleje
Pařník vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj vedle sebe filety. Zázvor a jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. Posypte jimi rybu a poklaďte ji rozpůlenými cherry rajčaty. Vložte do hrnce nad vroucí vodu, zakryjte pokličkou a uvařte v páře doměkka, trvá to zhruba 6-8 minut. Voda nesmí dosahovat k pečícímu papíru. V rendlíku smíchejte arašídový olej, tamari omáčku a sezamový olej a zahřívejte k varu. Filety rozdělte na talíře, zakápněte horkou omáčkou a podávejte s dušenou zeleninou. Dobrou chuť!

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Na 5 porcí budeme potřebovat:
1 kg krůtích prsou v celku
1 lžíce soli
1 lžička namletého bílého pepře
½ lžička krupicového cukru
1 lžička mleté papriky
1 lžička kurkumy
½ lžička muškátového oříšku
2-3 lžíce rostlinného oleje
1 hrst petržele
1 chilli paprička k podávání
QUINOA
200g quinoy
500ml vody nebo drůbežího vývaru
sůl a mletý pepř
ZELENINA
2 velké mrkve
½ celer
10 malých šalotek
2 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce rostlinného oleje
½ citronu
PESTO
1 hrst sladkolisté petržele
1-2 stroužků česneku
1 lžíce slunečnicových semínek
50g strouhaného parmezánu
200ml rostliného oleje
sůl a namletý pepř
šťáva z ½ citronu
Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem, maso hezky zkřehne a koření se tak dostane i dovnitř. Ze všech zbylých ingrediencí kromě oleje, vytvořte suchou kořenící směs. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte v lednici ideálně přes noc, klidně i tři dny. Před pečením maso potřete olejem a prudce opečte ze všech stran na pánvi. Pak vložte do trouby vyhřáté zhruba na 120 stupňů celsia a dopékejte asi 1,5h nebo dokud nebude hotové, ale stále šťavnaté. Quinou nejdříve v hrnci nasucho opražte, jakmile začne praskat, zalijte vodou nebo vývarem. Vařte 6-8minut, pak hrnec odstave, přikryjte poklicí a nechte quinou asi 20 minut dojít. Dochuťte solí a pepřem.
Mezitím nakrájejte mrkev a celer na kostičky, šalotky přepulte. V pánvi ohřejte máslo a urychleně orestujte kostičky zeleniny. Jakmile začnou chytat barvu a měknout, přidejte plátky šalotky a ještě chvíli restuje, zhruba 3 minuty. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Petrželku rozmixujte spolu s česnekem, slunečnicovými semínky, parmezánem a částí oleje. Pokud se vám bude pesto zdát příliš husté, přidejte další olej. Nakonec pesto dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Upečené maso nakrájejte na 5mm plátky. Quinou rozprostřete na talíř, přidejte orestovanou zeleninu a plátky masa. Vše zakápněte bylinkovým pestem a dokončete pár lístky petrželky a chilli papričky. Dobrou chuť!

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Na ovesné karbanátky budeme potřebovat:
1 čtvrtlitrový hrnek ovesných vloček
1-2 vejce
2 cibule
1 stroužek česneku
špetka majoránky
jemná strouhanka za huštění
sůl
mletý pepř
přepuštěné máslo
Postup:
Ovesné vločky zalijeme hrnkem vody a necháme několik hodin změknout. Vločky povaříme v přiměřeném množství osolené vody a necháme vychladnout. Do chladného vločkového základu přidáme vejce, drobně nasekanou a osmaženou cibulku, rozetřený česnek, špetku majoránky, pepře a dle chuti osolíme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji přidáním jemné strouhanky. V dlani tvarujeme malé ploché placičky ve tvaru karbanátků a osmažíme je z obou stran na pánvi. Karbanátky z ovesných vloček podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo jako doplněk salátového talíře. Pokud někdo namítá, že mu v ovesném karbanátku chybí maso, může si při přípravě do základu kousek uzeniny nebo vařeného masa přidat.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Ingredience:
300 g špaldové mouky, hrubá mouka (na vysypání formy), máslo (na vymazání formy),
4 vejce
200 ml mléka
100 g medu
4 čajové lžičky prášku do pečiva
100 g rozinek
110 ml oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C, vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme moukou.
Špaldovou mouku dáme do mísy a smícháme ji s práškem do pečiva. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky Rozšleháme do pěny, potom k nim postupně, za stálého míchání přidáme po částech mléko, med a olej.
Do směsi po částech vmícháme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, přidáme rozinky ( ne všechny, část necháme stranou pro vytvoření očíček a čumáčku) a vše důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Těstem naplníme formu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.
Po 30 až 35 minutách pomocí špejle zkontrolujeme, zda je těsto propečené (nechytá se na špejli). Formu s upečeným beránkem obalíme mokrou utěrkou a vyklopíme. Z rozinek, které jsme nechali stranou, vytvoříme očíčka a čumáček. Beránka můžeme pro ozdobu lehce poprášit moučkovým cukrem. Nakonec mu kolem krku uvážeme mašličku.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Budeme potřebovat:
1 chlebíčková veka (nejlépe celozrnná) nebo 6 celozrnných rohlíků
5 vajec
500g libového vepřového
250ml mléka
petrželová nať
nasekané mladé listy kopřivy
sůl dle potřeby
pepř
máslo na vymazání
Postup:
Libové vepřové maso omyjeme, očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v hrnci s vodou. Po uvaření necháme vychladnout a potom nakrájíme nadrobno. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme stát. Kopřivy spaříme, zbavíme je tím jejich žhavosti. Listy kopřiv a petrželovou nať omyjeme a nakrájíme na drobno.
Do směsi pečiva s mlékem a vejci přidáme maso, bylinky, sůl, pepř a důkladně promícháme. Předehřejeme troubu. Ušleháme z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Směs rovnoměrně rozložíme na pekáč vymazaný máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Veganská kopřivová polévka
Pastinák a kopřiva se skvěle doplňují a tvoří zajímavou chuťovou kombinaci. Kopřivová polévka je skvělou jarní variantou jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku jsou doporučené mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze užitečně využít zahradní plevel.
Suroviny, které budeme potřebovat:
½ lžičky kurkumy
4 velké pastináky
2 hrsti spařených kopřiv
200 ml kokosového mléka (nejlépe husté a domácí, ale není nutné)
1+2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
kousek muškátového oříšku
2 kostky bio zeleninového bujónu
sůl
1,5 l vody
½ citronu
Postup:
Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla. Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme. Přistrouháme česnek. Zalijeme vodou a přidáme 2 kostky bio zeleninového bujónu. Necháme probublávat, až je zelenina měkká. Poté přikápneme trochu šťávy z citronu. Přisypeme kurkumu. Přidáme spařené listy kopřivy (po spaření přelijeme studenou vodou – blanšírujeme). Necháme opět 5 minut probublávat. Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla. Rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Na minestrone polévku budeme potřebovat:
4 lžíce olivového oleje
600g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti –rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, atd.)
3 brambory
mořská sůl
špetka čerstvě mletého pepře
čerstvá bazalka
1 lžička strouhaného parmezánu
1 lžička janovského pesta
Postup:
V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme na drobno nakrájenou další zeleninu. Rajčata spaříme, oloupeme a použijeme jen dužinu. Fazole je třeba den předem namočit. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou nejlépe tak, aby dosahovala do ¾ výšky hrnce. Osolíme, lehce opepříme a pod poklicí vaříme na středním plameni cca 15 minut. Z hotové polévky odebereme 1 vrchovatou naběračku měkké zeleniny, kterou propasírujeme a vrátíme do hrnce. Polévku servírujeme horkou, do každého talíře přidáme 1 lžičku janovského bazalkového pesta a parmezánu.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Sójová pomazánka
Na sójovou pomazánku budeme potřebovat:
200g uvařených sójových bobů
5 stroužků česneku
polévková lžíce slunečnicového oleje
špetka kmínu
špetka soli
Všechny suroviny utřeme a propasírujeme. Ozdobíme libečkem a podáváme s plackami nebo jakýmkoliv pečivem.
Makovomedová pomazánka
Na makovo medovou pomazánku budeme potřebovat:
150g máku
100g medu
Med pouze utřeme s rozemletým mákem. Je li med zcukernatělý, pomazánku zředíme trochou vody.
Pikantní pomazánka
Na pikantní pomazánku budeme potřebovat:
200g naklíčeného obilí
0,5 dl slunečnicového oleje
kávová lžička mletého kmínu
kousek nastrouhaného křenu
sůl podle chuti
Smícháme všechny suroviny dohromady a mixujeme 3-5 minut. Podáváme s plackami nebo jakýmkoliv pečivem.
Bylinková pomazánka
Na bylinkovou pomazánku budeme potřebovat:
200g naklíčeného obilí
0,5dl slunečnicového oleje
mladé lístky smetanky lékařské
řebříček obecný
červený jetel
sůl podle chuti
Smícháme všechny suroviny dohromady a mixujeme 3-5 minut. Podáváme s plackami nebo jakýmkoliv pečivem. Můžeme podávat s rajčaty.
Mrkvová pomazánka
Na mrkvovou pomazánku budeme potřebovat:
200g naklíčeného obilí
0,5dl slunečnicového oleje
jemně nastrouhaná mrkev
polévková lžíce citronové šťávy
Smícháme všechny suroviny dohromady a mixujeme 3-5minut. Podáváme s plackami nebo jakýmkoliv pečivem.

- Základní údaje
- Nadřazená kategorie: Rubriky
Vločky
Jídla z vloček. V dnešní době velmi oblíbené jídlo pro zdravé a pestré snídaně. Hravě vám nahradí hůře stravitelné bílé pečivo resp. bílou mouku. Vločky jsou dobře stravitelné,nezatíží trávicí trakt a po takové snídani se budete cítit svěží a plní energie. Nabízíme zde pár tipů.
Pšeničná kaše
Použijeme pšenici špaldu, množství určíme podle potřeby, špetku mořské soli, trochu sezamového oleje.
Zrno orestujeme nasucho na teflonové pánvi do oříškové vůně. Po zchladnutí umeleme, přidáme špetku soli, studenou vodu a přivedeme k varu.
Vaříme 15 minut a během vaření přilíváme vodu, jelikož kaše hodně houstne. Po uplynutí doby přidáme lžičku oleje lisovaného za studena. Pokud konzumujeme kaši na sladko, přidáme lžičku medu a můžeme přidat opražená slunečnicová semínka a sezamu. Pokud ji připravujeme na slaný způsob, pak med vynecháme a podáváme se zeleninou, špenátem, omáčkou z dýně a podobně.
Vločková snídaně
Jakékoliv vločky. Ječné, žitné, pšeničné a ovesné. Vlašské ořechy, lískové, mandle nebo rozinky, slunečnicová semínka, kokos nebo trocha medu.
Večer předem smícháme jakékoliv vločky stejným poměrem, přidáme nasekané ořechy, rozinky a směs dobře propláchneme studenou vodou. Potom na ni nalijeme novou vodu tak, aby směs byla ponořená. Ráno přebytečnou vodu slijeme, přidáme kokos, med, semínka promícháme a naservírujeme do misek. Zdobíme sezonním ovocem, v zimě i mraženým. Tato snídaně dodá tělu energii, povzbudí po špatném spánku.